„Intr-o seara de mai, in 2009, eram inca la liceu cand am cantat cu Orchesta Filarmonicii din Pitesti…” Asa ar putea incepe povestea unui vis devenit realitate pentru niste tineri muzicieni, frumosi si talentati, care au reusit sa impresioneze prin virtuozitate si sensibilitate artistica, atat „seniorii” din orchestra care i-au acompaniat, cat si publicul care i-a aplaudat la scena deschisa.
Venind cu un repertoriu deloc facil si bine pregatit impreuna cu profesorii lor, tinerii care au evoluat joi seara pe scena Filarmonicii Pitesti dau sperante ca urmatoarele decenii sunt asigurate in ceea ce priveste interpretarea de calitate a muzicii clasice.
Un repertoriu amibitios
Emotiile specifice „spargerii ghetii” au incercat-o din greu pe tanara flautista Loredana Costica, cea care a interpretat Concertul pentru flaut si orchestra de Vivaldi, intitulat „Privighetoarea”.
Mult mai stapana pe ea, atat emotional, cat si tehnic, a fost cealalta eleva a profesoarei Raluca Grancea de la „Dinu Lipatti”, si anume Cristina Dumitrescu, care se afla deja la a doua sa prezenta in cadrul concursului „Tineri interpreti” organizat de Filarmonica Pitesti.
Cu un concert de Cécile Chaminade care a pus din plin in evidenta calitatile interpretative ale tinerei interprete, dar care a si incercat din greu orchestra dirijata excelent de Alexandru Solonaru, lucrurile incepeau deja sa fie serioase, impresia creata fiind aceea ca avem de-a face cu solisti deja experimentati.
„Meditatia” lui Massenet, transcrisa pentru naiul lui Ionut Carstea, de la clasa profesoarei Gina Tanase a fost bine interpretata de tanarul elev din clasa a XI-a, dar credem ca varianta originala, cea scrisa pentru vioara, reuseste sa transcrie mai bine subtilitatile cromatice si emotionale specifice lucrarii.
Studentul oradean Raducu Stefanescu, cel care a interpretat Concertul pentru fagot si orchestra de Carl Maria von Weber a dovedit certe calitati tehnico-interpretative… si atat!
Finalul partii a doua a apartinut, la propriu si la figurat, mezinului serii, tanarul violoncelist Andrei Ionita, de la Liceul „Sfantul Sava” din Bucuresti, care a interpretat „Variatiuni pe o tema rococo” de Ceaikovski cu o dezinvoltura si cu o acuratete a punctuatiei stilistice demna de aplauzele cu care a fost rasplatit.
Partea a doua ne-a rasfatat cu piese de viora si de pian
Violonista Ana-Maria Tipeanu, de la clasa lui Madalin Sandu a oferit o frumoasa surpriza, interpretand partea a doua din „Simfonia spaniola” de Edouard Lalo. O interpretare plina de sensibilitate, o tinuta corecta si un control al arcusului care, la cei doar 16 ani ai ei, o recomanda pentru evolutiile ei viitoare.
Colega sa, Cristina Circiu, oferind prima parte a concertului de Mendhelson Bartholdi, a demonstrat, la fel ca si anul trecut, ca emotiile pot constitui un factor incomodant, ceea ce pentru profesoara Elena Rivera va ramane o lectie pe care trebuie sa si-o puna la punct. Nu de alta, dar tanara ei eleva are un cuvant frumos de spus in viitoarea sa cariera solistica.
Partea intai din Concertul de pian in La minor, de Grieg, interpretat de Darie Podaru si dirijat de Grigore Constantin, excelent deschis de timpanii lui Paul Luculescu, parea ca va duce seara intr-un final apoteotic. Cu o tusa in forta, care a punctat corect intentia structurala si conceptuala a compozitorului norvegian, studentul de 21 ani a demonstrat ca, cel putin repertoriul ales, il avantajeaza si ii pune inevidenta abilitatile interpretative.
Dar daca e sa vorbim de un final care a depasit orice asteptare, acesta a apartinut pianistului Andrei Racu, cel care s-a incumetat sa interpreteze partea a doua din dificilul Concert de Liszt. Cu un pasaj reusit de la o tonalitate la alta, cu o forta de sustinere a tensiunii interpretative absolut impresionanta, cu o tinuta excelenta, studentul de la Universitatea de Muzica din Bucuresti parea ca si pana pe cei din orchestra ii nauceste de uimire. in sala se crease o atmosfera ireala, hipnotica, pe care eu, personal, o voiam oprita in timp.
Dar cum timpul trece, vrem nu vrem, seara s-a incheiat. Care va fi continuarea acestui vis, ramane de vazut. Asta nu depinde doar de cei zece tineri care au demonstrat seriozitate si dorinta de perfectionare. Asta depinde de societatea romaneasca, in ansamblul ei, care va trebui sa demonstreze ca isi merita astfel de talente.