Cercetatorii de la Academia Romana, sub coordonarea lui Eugen Simion, au finalizat proiectul facsimilarii si publicarii manuscriselor lui Mihai Eminescu. Volumul va fi tiparit si scos pe piata pe 15 iunie si va cuprinde ultimele patru volume din opera lui Eminescu.
Lansarea volumului de comemorare a 120 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui poet, adica pe 15 iunie, va fi lansat incepand cu ora 11.00, in Aula Academiei Romane. Proiectul de facsimilare si tiparire a manuscriselor lui Eminescu a inceput in anul 2004, la sugestia si sub directa coordonare a criticului Eugen Simion. Dupa doi ani de aparitii periodice, anul acesta seria aparitiilor volumelor lui Eminescu a crescut cu volumele XV-XX. Alte patru volume vor fi lansate pe 15 iunie. Acesta a fost unul dintre cele mai mari si de succes proiecte ale Academiei Romane. Primul care a avut ideea facsimilarii si legarii caietelor lui Eminescu a fost Constantin Noica. Manuscrisele eminesciene au fost publicate pana acum in 34 de volume.
Manuscrisele, facsimilate cu ajutorul unui scanner performant, achizitionat gratie fondurilor in valoare de 90.000 de dolari alocate de Ion Caramitru, fost ministru al Culturii, apartin Bibliotecii Academiei. Ele au fost pastrate de Titu Maiorescu si donate institutiei in 1902. Manuscrisele, initial neordonate tematic sau cronologic, au fost legate in 45 de caiete, la care au avut acces doar eminescologii, care le-au descifrat si le-au pus in ordine. Volumele, publicate la initiativa Fundatiei Nationale pentru Arta si Stiinta, al carei presedinte este Eugen Simion, si a Bibliotecii Academiei Romane, au fost tiparite la tipografia Monitorului Oficial.