►Cascadorii, bătălii, demonstrații de virtuozitate cu armele, lupte între gladiatori, dansuri ritualice, efecte speciale, ingredientele unui scenariu grandios la castrul roman Jidova
►Două zile incendiare de spectacol, terminate cu un concert al trupei Hara
Jidova a prins viață! Nimic mai adevărat și mai spectaculos decât aceste cuvinte! Marele spectacol al Festivalului Sigiliul Romei în Argeș organizat de Consiliul Județean Argeș în incinta castrului roman Jidova din nordul județului, a debutat sâmbătă, 20 iunie, după ce a fost prefațat de o paradă spectaculoasă cu o zi înainte. Vineri, 19 iunie, tineri artiști și figuranți din zona musceleană, antrenați special în tainele rigorii militare a legionarilor romani, au defilat prin centrul Câmpulungului întruchipându-i pe soldații cohortei Prima Flavia Commagenorum, cei care au edificat castrul Jidova în urmă cu mii de ani. Sub privirile admirative ale trecătorilor, ei au făcut o adevărată demonstrație de disciplină militară romană șiau dat onorul oficialităților în fața primăriei Câmpulung, într-un preambul incitant pentru spectacolele ce urmau în week-endul 20-21 iunie la castru.
Incursiune în viața dacilor și romanilor
Sâmbăta, sutele de turiști și localnici veniți în incinta Castrului Jidova au avut parte de nenumărate surprize captivante, pe parcursul întregii zile. Până la începerea primei părți a marelui spectacol cu actori și cascadori, vizitatorii au putut vedea aievea imaginea societății ancestrale a strămoșilor noștri. În castru au fost amenajate mai multe standuri care au recreat fidel mai multe ateliere meșteșugărești ale dacilor și romanilor în cadrul cărora meșteri adevărați, păstrători ai tradițiilor milenare, au arătat vizitatorilor cum se realizau pe vremuri armele și ustensilele într-o fierărie, ornamentele din piatră într-un atelier de sculptură roman. De asemenea, la alte standuri au putut vedea podoabele și argintăria, obiecte de artizanat, oalele și vasele, hainele și accesoriile din piele și chiar și o expoziție gastronomicăîn care un maestru bucătar familiarizat cu vechile rețete romane a incitat pe privitori cu diverse feluri de mâncare gătite pe loc dintre care n-au lipsit cele pregătite la proțap.
Turiștii au putut exersa artele marțiale romane
Turiștii care au terminat de făcut rondul atelierelor au avut apoi la dispoziție mai multe opțiuni pentru petrecerea timpului în așteptarea marelui spectacol: să se înroleze în armata romană, să exerseze arta trasului cu arcul sau să jongleze cu sabia gladium și sulițele pilum ale ostașilor, să urmărească demonstrațiile din arenă ale unor luptători, să urmărească piesa de teatru de păpuși pusă în scenă de studenți de la actorie de la UNATC, piesă care a făcut deliciul micilor spectatori prin subiectul axat pe viața dacilor și romanilor din zona Jidovei.
Un spectacol pe cât de emoționant, pe atât de exploziv
Spre seară, așteptarea sutelor de spectatori așezați în tribunele de lângă arena castrului a luat sfârșit. Reflectoarele și făcliile s-au aprins iar spectacolul magistral scenarizat de cunoscutul actor, scenarist și om de cinema Gabriel Gheorghe de la Teatrul Alexandru Davila și regizat la scenele de luptă de celebrul cascador Dan Motanu, discipolul regretatului Szobi Czech, a început. Cu o vizită imperială… Dintr-un car roman, a descins însuși Cezar, imperatorul, cel care a vizitat tinuturile dacice luate sub protecție de soldații romani, s-a aratăt impresionat de bogația și frumusețea locurilor și le-a dat ordin celor din cohorta Prima Flavia Commagenorum să ridice castrul Jidova, ca o pavăză a hotarelor romane. Iar povestea captivantă a început… Pe scurt, firul narativ pus în scenă cu mare talent de zecile de actori, cascadori și figuranți a ținut cu sufletul la gură sutele de spectatori cu dramaticele și tulburătoarele evenimente petrecute cu mii de ani în urmă.
Scene dramatice într-un scenariu tulburător
Soldații cohortei Prima Flavia au ridicat castrul și au început să conviețuiască în pace cu autohtonii daci. Din cauză că ostașii romani au început își aleagă soții din rândurile frumoaselor fiice dace, ei au stârnit mânia regelui autohton Duras. Regele Duras a venit în forță în castru obligându-l pe prefectul roman să-l pedepsească prin lovituri de bici pe centurionul Flavius, cel care trăia o frumoasă poveste de dragoste și se căsătorise cu o femeie dacă. Confruntarea teribilă a orgoliilor dace și romane a fost scenarizată prin provocări ale celor mai buni luptători din rândurile ambelor tabere, spectatorii urmărind spectaculoase lupteale gladiatorilor întruchipați de cascadorii coordonați de Dan Motanu. Un moment salutat cu strigăte de uimireși aplauze înflăcărate de spectatori în cadrul acestor întreceri de gladiatori a fost apariția cascadoarei Roxana Chiperi, cea supranumită Xena de România, care a luptat spectaculos cu mai mulți adversari.Pe fondul acestor tensiuni, castrul a ajuns în fața unei încercări teribile – cotropitori barbari au venit cu fioroșii lor oșteniîn frunte cu regele carp Zhyraxes și i-au cerut prefectului roman să le predea cetatea, altminteri va trece totul prin foc și spadă.Romanii refuză cererea spunând că vor lupta până la moarte, iar barbarii le dau termen de gândire o zi, înainte de atacul final… Prefectul roman, aflat în fața acestei grele amenințări îl roagă pe regele dac Duras să-l ajute împotriva cotropitorilor barbari, dar acesta îl refuză, încă mâniospentru ca unele femei dace își trăiau dragostea vieții devenind soții ale soldaților romani… Și prima parte a marelui spectacol s-a încheiatîn acest punct plin de suspans…
Dacii s-au aliat cu romanii și i-au zdrobit pe barbari
În cea de-a doua zi a festivalului, duminică 21 iunie, vizitatorii avut parte de un adevărat regal artistic și au aflat deznodământul întregii povești. Barbarii au atacat castrul, soldații romani reușind să-i alunge în prima zi de lupte, însă cu prețul unor pierderi mari. Noaptea acestei victorii greu obținute a fost transpusă artistic prin scene atât de emoționante, încât unora dintre spectatori le-au apărut lacrimi în colțurile ochilor –soțiile dace ale soldaților romani au venit în castru, și-au oblojit răniții și s-au rugat pentru ei, prilej cu care s-au readus la viață ritualuri străvechi, cum ar fi arderea pe rug a unui soldat mort, dansul ielelor sau celebrul Chipăruș, dansul morții, apariția Babei Dochia și altele… A fost prefațată astfel lovitura de teatru care a avut loc în ziua celui de-al doilea asalt al barbarilor asupra castrului – dacii conduși de regele Duras au lăsat deoparte orice supărare și au apărut pe neașteptate în toiul înfruntării, ca aliați ai romanilor, forțele lor reunite reușind să obțină o victorie zdrobitoare în fața barbarilor. Toată această poveste care a smuls ropote de aplauze de la spectatori a fost condimentată cu nenumărate cascadorii, efecte speciale, scene de luptă palpitante. Seara festivalului s-a încheiat cu un concert incendiaral iubitei trupe românești Hara și un foc de artificii.