1,3K
Pana in prezent nu s-a gasit un raspuns satisficitor la intrebarea: de ce visam? Oare visele ne ofera solutii vizuale, ,,out of the box” la unele probleme ce ne macina?…
Psihologul Dierdre Barret preda la Harvard Medical School si aduce in atentia noastra o noua teorie care sustine ideea ca visele sunt un mecanism adaptativ cere ne ajuta si ne rezolva anumite probleme. Tot profesorul afirma ca ,,la anumite intrebari nu reusim sa raspundem prin eforturi logice, care de multe ori se invart in cerc” . Visele au reusit inca din preistorie sa ridice anumite intrebari ca de exemplu: ,,Cum sa prinzi mai bine pradatori? ”, solutiile gasite in timpul zilei erau insuficiente, creierul neavand destule resurse pentru a stimula toate scenariile posibile. In somn, acestea se derulau mult mai bine, avand si componente vizuale mai pronuntate. Visele constituiau gasirea solutiilor la probleme zilnice.
Inca mai visam in scopul supravietuirii, desi acum lumea si problemele noastre sunt mult mai complexe. Sunt cunoscute cazurile unor oameni de stiinta care au vazut in vise solutiile unor probleme carora nu le dadeau de cap in timpul gindirii diurne. In 1864, chimistul Friedrich Kekule a descoperit structura moleculei benzenului, dupa ce a visat o aglomerare de atomi de forma unui sarpe care isi inghite coada. Descoperirea sa a inaugurat chimia organici moderne.
In 1920, Otto Loewi, viitor laureat al Premiului Nobel, a visat un experiment pe broaste prin care dovedea ca impulsurile nervoase sunt transmise chimic si nu electric, cum se credea in acea vreme.