În perioada 6-12 iunie, la Cluj, va avea loc defilarea Queer Sisterhood. Femeile lesbiene, bisexuale, trans și queer s-au declarat gata să-și apere drepturile, după ce mai mulți parlamentari UDMR au depus anul trecut un proiect care, potrivit activiștilor pentru drepturile minorităților sexuale, copiază demersul premierului Ungariei, Viktor Orban, și al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, însă Camera Deputaților ia decizia finală.
Ce spune proiectul legislativ
În urmă cu doi ani, o altă inițiativă legislativă își propunea să interzică studiile de gen „în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”. Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional demersul. Deputații UDMR merg mai departe și cer să fie interzisă „popularizarea schimbării de sex și a homosexualității” în cadrul mai multor instituții: „familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”. De asemenea, în proiectul de act normativ mai este precizat faptul că „sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea”, iar „sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau masculin.”
Parlamentul European a avertizat că legea ar putea crește atacurile verbale și fizice împotriva LGBTQ+, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat-o drept „o rușine”.
Ce se întâmplă la Queer Sisterhood Cluj
,,Alătură-te comunității LGBT+ în cadrul săptămânii Cluj Pride pe care o organizăm împreună cu Pride România. Tema din acest an este: „Iubire, Drepturi, Solidaritate”.
Recent întoarse din vizita oficială la Brussel la Parlamentul European unde am discutat despre drepturile femeilor lesbiene, bisexuale, trans, queer din Cluj, unde am primit susținerea și încurajarea Comisiei Europene pentru a continua munca pe care o facem în Transilvania și în România în acest domeniu, suntem pline de entuziasm și energie să luptăm mai departe pentru vizibilitatea comunității noastre.
O lege a trecut zilele acestea prin Senat care amenință drepturile noastre cele mai fundamentale. Organizăm Cluj Pride 2022 pentru a ne demonstra tăria și solidaritatea și mai puternic, pentru a arăta că nu ne este frică să luptăm și pentru a chema societatea la conștientizarea dificultăților cu care se confruntă persoanele LGBT+.
Săptămâna mândriei (Pride) din acest an nu este doar o sărbătoare a identităților diverse sau a iubirii, ci și un moment pentru a veni împreună și a-i sprijini pe cei care nu pot fi vizibili. Odată cu atacurile recente asupra libertăților și drepturilor noastre, acceptarea și respectul pentru persoanele LGBT+ a devenit o prioritate și mai mare. Să ne întoarcem în stradă așa cum am făcut din 2017, pentru a lupta pentru vizibilitatea comunității LGBT+ și pentru a ne apăra drepturile.
Cu bucurie anunțăm că vom avea ca invitată de onoare la Cluj Pride 2022 chiar pe coordonatoarea adăpostului LGBT+ din Ucraina, adăpost pe care Queer Sisterhood Cluj îl susține cu toate cele necesare de la începutul invaziei rusești. Împreună vom discuta despre călătoriile lesbienelor clujence cu ajutoare umanitare în Ucraina pe timp de război.
Totodată, lucrăm cu municipalitatea locală pentru Marșul Pride și știm că anul acesta va fi un eveniment de neuitat.
Îi încurajăm pe toți oamenii să participe la aceste evenimente în sprijinul drepturilor iubirii, al acceptării, al iubirii de sine și a celorlalți, indiferent de identitatea de gen sau orientarea sexuală.” se precizează într-un comunicat de presă semnat Queer Sisterhood Cluj.