Dacă v-ați plănuit o vacanță pe litoralul românesc, poate vă întrebați cum vor atăra plajele în vara lui 2022. Tocmai a intrat în vigoare o ordonanță de urgență prin care operatorii economici își pot amenaja sectoarele de plajă cu baruri mobile și sezlonguri până aproape de apă.
,,Anul acesta vom avea o surpriză placută. Încă de săptămâna trecută a intrat în vigoare ordonanța de urgență care permite ca anul acesta operatorii economici să își amenajeze plajele exact ca înainte. Fac referire la partea de Mamaia, care anul trecut a avut foarte mult de suferit. Anul acesta se va permite ca, pe noul sector de plajă, să se poata organiza baruri mobile, dar și sezlonguri așezate până aproape de intrarea în apă. Nu este soluția ideală, este o soluție de avarie pană când plajele se vor reface natural. Sperăm ca Mamaia să redevină o atractie pentru familiile cu copii pentru că aici a fost problemă după refacerea plajelor. Investiții s-au făcut și în alte stațiuni de pe litoral. În Eforie Nord, s-a investit în zona balneoclimaterică, deoarece în ultima perioadă foarte mulți turiști au dorit să meargă la recuperare pe litoralul românesc. În statiunile Venus și Neptun Venus s-a investit în renovarea hotelurilor.” a declarat Valeriu Ștefan, președintele regiunea sud-est ANAT, pentru Antena3 Pitești.
Întrebat dacă litoralul românesc va fi mai solicitat anul acesta sau dacă turiștii vor merge peste hotare, Valeriu Ștefan a răspuns:
,,Tendințele vor fi jumatate-jumatate. Cei pasionați de destinații externe, care anul trecut au fost nevoiți să rămână în țară din cauza pandemiei, probabil că vor opta să meargă în afară. Dar litoralul românesc este destul de atractiv, iar prețurile nu au crescut atât de mult, așa cum se vehiculează în mediul public. Sunt hoteluri destul de bune, și cred că Romania va rămâne în top și anul acesta”.
Ramâne de văzut ce vor prefera românii anul acesta, având în vedere că stațiunile din afară s-au scumpit ceva mai puțin decât cele din România.
,,Litoralul bulgăresc și turcesc s-au scumpit cu aproximativ 20%”
,,În vara aceasta, cele mai dorite destinații externe sunt Bulgaria, Turcia și Grecia.” aflăm de la Sorina Coman, managerul agenției de turism Coral Tour.
Pe scurt, cam acesta este feedback-ul pe care l-a resimțit de la începutul acestui an și până în prezent:
,,Pe Dubrovnik (Croația) se merge foarte bine, pe Europa de Vest mai puțin. Polonia nu mai merge deloc din cauza războiului. Pe destinațiile exotice a mers foarte bine peste iarnă. Egiptul l-am vândut până în mai, pentru că apoi se face foarte cald. Tunisia a luat amploare și merge și ea până în mai-iunie, după care din septembrie. Litoralul bulgăresc și turcesc s-au scumpit cu aproximativ 20%. Am venit din Turcia și aveau și ei motorina peste 7 lei, unde, înainte, era 4 lei. La bulgari am văzut anumite hoteluri mai scumpe și cu 20-25%. Bulgarii se scumpiseră de anul trecut, cel puțin la capitolul mâncare. Și în Turcia, un meniu pe care îl luai cu 70 de lire, acum este 95 de lire. Și Spania s-a scumpit: nu mai este pachetul la 500 și ceva de euro, ci la 600 și ceva de euro. Am avut o pornire bună în ianuarie, până la jumătatea lui februarie, pe urmă au stagnat cererile. S-a mers mai mult pe intern, probabil și din cauza acestui război.” ne-a declarat Sorina Coman.
Pe intern se va merge bine în continuare și datorită voucherelor de vacanță, mai spune managerul Coral Tour: ,,Pe litoralul românesc vor merge cei mai mulți, pentru că li s-au dat tichetele, intră în vigoare în luna mai. Deja se sună pentru Litoralul românesc, care s-a scumpit și el în jur de 15%.
Prețul asigurărilor de călătorie a explodat
Din cauza situației instabile cauzate de războiul din Ucraina, puțini români își mai planifică un concediu cu luni bune înainte, ca să prindă cele mai bune oferte de preț. De asemenea, tot mai mulți își fac asigurările de călătorie, în cazul unei posibile anulări, asigurări al căror preț a crescut considerabil.
,,Lumea nu-și mai programează excursii din timp. Au venit mulți după Paște, cer oferte, iar eu le pun în vedere că sunt valabile până la finele lunii, pentru că prețurile fluctuează. Chiar și dacă reducerea este semnificativă, nu mai cumpără, pentru că le este teamă. Majoritatea își fac asigurări de călătorie și asigurarea medicală. Din șapte pachete, nu cred că vând două fără asigurare ștorno. Au crescut foarte mult și asigurările. Pe un pachet de 1000 de euro, asigurarea era de 100 și ceva de lei. Acum este de 300 și ceva de lei. În plus, s-a modificat politica în materie de îmbolnăviri Covid. La un pachet de 1000 de euro, spre exemplu, îți mai recuperezi 700 de euro dacă faci Covid. Înainte pierdeai 10%, acum pierzi 30%. Asigurările medicale, de la 50 de lei pentru cei de peste 60 de ani, s-au făcut 70 de lei, iar pentru cei cu vârsta până în 50 de ani, de la 35 de lei s-au făcut 50 de lei.” ne-a mai declarat Sorina Coman.