Mancarurile traditionale romanesti sunt bune, o recunosc si strainii, insa la fel de adevarat este ca, in majoritatea lor, sunt grase, nesanatoase si favorizeaza luarea in greutate. Care sunt felurile de mancare pe care nu ar trebui sa le mancati, totusi, in fiecare zi? Cititi in cele ce urmeaza recomandarile prof. dr. Mencinicopschi.
1.Slanina, carnatii, jumarile
Daca am consuma aceste produse doar la taierea porcului, adica o data sau de maximum doua ori pe an nu ar pune nicio problema pentru o persoana sanatoasa, insa ne-am obisnuit sa mancam mult prea multa carne de porc si de cele mai multe ori preparata in cele mai nocive feluri – prajita.
2.Snitelele prajite
Snitelele si alte pane-uri sunt total neindicate pentru un consum frecvent, deoarece pot produce indigestie, au o densitate calorica foarte mare, un continut mare de grasimi animale saturate care sunt periculoase pentru artere si inima, dar si grasimi vegetale de prajire (uleiul) care devin cancerigene prin incalzire la temperatura ridicata. Probleme pe care le pot provoca: pancreatita, crize hepato-biliare, somn agitat, slabiciune, supraponderalitate, obezitate si sindrom metabolic, informeaza prof. dr. Mencinicopschi.
3. Tochitura
Carnea prajita are aceleasi efecte ca si pane-urile, favorizand cresterea in greutate si riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer.
4. Chiftele prajite
Stiai ca odata tocata, grasimea din carne se oxideaza foarte usor prin prajire, generand substante cancerigene? Crizele hepato-biliare, hipercolesterolemia, ateroscleroza si alte boli de inima, obezitatea si diversele forme de cancer – sunt numai cateva dintre problemele care te pandesc in cazul unui consum frecvent de chiftelute sau carne prajita. Consuma-le doar la ocazii, cu moderatie, prajeste-le doar putin in ulei de palmier si nu le adauga mult orez sau faina/cartofi.
5.Ciorbele smantanite
Daca obisnuiesti sa mananci frecvent ciorbe albite de smantana pe care ai turnat-o cu generozitate, mai bine lasa-te pagubasa si renunta la ideea de a tine dieta. Mai mult, smantana in cantitati mari si frecvent adaugata supelor poate sa-ti inrautateasca digestia si creste densitatea calorica.
6. Sarmalele
Combinatia de carne tocata si orez nu este deloc recomandata, favorizand cresterea in greutate si indigestia. Poti sa optezi pentru sarmalele de post cu pasat si ciuperci.
7.Micii
Amestecul de carne de vita, porc, oaie sau doar un singur fel de carne, tot este o bomba calorica, deoarece are o densitate calorica foarte ridicata, favorizand cresterea in greutate. Mai mult, asociati cu paine si bere inrautatesc digestia si pot sa imbolnaveasca ficatul. Alte riscuri la care te expui daca vei consuma frecvent mici: cancer la colon, vezica sau pancreasc, pancreatita acuta sau cronica. Nici continutul de sare nu trebuie ignorat pentru ca este peste masura, fiind contraindicati persoanelor obeze, diabeticilor, hipertensivilor, cu boli hepato-renale, cancer, Alzheimer, Parkinson, avertizeaza specialistul in nutritie umana. Consuma-i cu moderatie, asociati cu vin de tara pentru a le reduce toxicitatea. O alternativa mai sanatoasa sunt micii din carne de strut.
8.Placinta cu carne
Este un fel de mancare care te va ingrasa daca o consumi frecvent, din cauza asocierii proaste dintre carne cu coca si grasimi animale. Consum-o la ocazii si fereste-te de cea din comert, deoarece contine multa sare, aditivi alimentari si grasimi in exces!
9. Ciorba de burta
De regula o preparam din stomacul de vita, dar nu stim ca acest organ are proteine de calitate scazuta si contine grasimi saturate in cantitati mari. Din cauza purinelor si a grasimilor din burta si preparatele sale, aceasta ciorba nu este recomandata persoanelor supraponderale si obeze, cu guta (o forma de artrita), hiperuricemie (nivel crescut al acidului uric in sange), hipertensiune, boli hepao-renale si diabet.
10. Ciorba de fasole cu ciolan afumat
Este o asociere nerecomandata de medicii nutritionisti din cauza continutului caloric foarte ridicat si dificil de digerat. In schimb, poti sa optezi pentru iahnia de fasole care este o alegere sanatoasa si fara un aport ridicat de calorii.