Medicii nutritionisti trag un semnal de alarma asupra faptului ca excesele alimentare, fie ca vorbim de supraalimentatie sau de diete hipocalorice, sunt foarte periculoase. Cu toate acestea, in goana zilei de azi uitam sa tinem cont de sfaturile specialistilor. Nu este usor sa gasesti un echilibru cand vine vorba de alimentatie. Iata 10 sfaturi de care trebuie sa tii cont pentru a dobandi o sanatate de invidiat, potrivit romedic.ro:
1.Mananca cat mai natural
Exista o multime de alimente procesate, care ne fac mai mult rau decat bine. Multe dintre acestea, sunt fabricate cu grasimi saturate si cantitati mari de sodiu si zahar. Aceste tipuri de alimente ar trebui evitate, sau cel putin consumate cu moderatie. Pateurile, dulciurile ambalate, chips-urile si alte multe produse din aceasta categorie trebuie excluse cu timpul din dieta noastra.
2. Alege alimente care ..putrezesc
Este natural ca alimentele sa se altereze, pentru ca e natural ca ele sa favorizeze dezvoltarea unor bacterii si ciuperci din mediul inconjurator. Insa, odata cu dezvoltarea industriei alimentare, a luat amploare si adaugarea de conservanti mai mult sau mai putin toxici in alimente, pentru a li se prelungi perioada de valabilitate. De exemplu benzoatul de sodiu, substanta folosita ca un conservant pentru unele bauturi racoritoare, in prezenta vitaminei C si cu expunere la caldura excesiva, este cunoscut ca poate provoca cancer.
3.Nu te alimenta de la benzinarii
Este adevarat ca benzinariile sunt taramul fagaduintei atunci cand e noapte si nu mai ai de unde sa te aprovizionezi, dar incearca sa cumpreri doar lucrurile de care ai nevoie. Pe langa preturile mult mai mari decat in alte magazine, shopping-ul in benzinarii este plin de tentatii daunatoare.Incearca sa le eviti cat mai mult cu putinta.
4.Evita produsele care contin mai mult de cinci ingrediente
Cu cat un aliment ambalat are mai multe ingrediente, cu atat a fost procesat mai mult si e mai nesanatos.
5.Mananca zilnic legume si fructe crude, mai ales colorate
Legumele si fructele isi pierd o mare parte din proprietati atunci cand sunt procesate termic sau sunt pastrate in conditii necorespunzatoare. Odata cu fierberea sau prajirea se pierd atat o mare parte din vitamine, cat si multe fibre, atat de necesare digestiei. Vitamina C incepe sa se degradeze incepand de la 40 grade C!!!
6. Cumpara produse de calitate, in cantitati mici
Consumand produse de calitate si intr-o cantitate mai mica te pot salva de multe vizite la doctor. “ Mancam pentru a trai, nu traim pentru a manca”.
7. Evita alimentele dulci procesate
In natura, aproape toate zaharurile se gasesc „ambalate” impreuna cu fibre, ceea ce le incetineste absorbtia si confera un sentiment de satietate inainte de a ingera prea multe calorii. De aceea este intotdeauna mai bine sa mancam fructele in loc sa le bem sucul.
8. Foloseste paine integrala
Indicile glicemic al painii albe este luat ca reper in nutritie (IG=100) si este depasit doar de cateva alimente (de exemplu cartofii prajiti) . Painea alba este frumoasa si pufoasa, dar ii lipsesc fibrele si vitaminele. Chiar daca painea integrala are mai multe calorii decat cea alba, cea din urma ingrasa mult mai usor.
9.Ridica-te de la masa fara sa te saturi
Romanul spune " m-am saturat", i-ar francezul " je n’ai plus faim" (nu mai am foame). Ridica-te de la masa cand nu mai ai foame, nu cand te-ai saturat.
10.Incearca sa mananci la masa
Acorda-ti macar un sfert de ora pentru pauza de masa si incearca sa-ti mananci bucatele incet, savurandu-le si gandindu-te la ceva care-ti face placere. Nu numai ca sucurile gastrice se vor elibera in cantitatile necesare, dar vei evita si alte lucruri neplacute precum mancatul excesiv, balonarea sau indigestia.
11.Consuma multa apa
Apa este foarte importanta in orice dieta, avand un rol foarte important in desfasurarea tuturor proceselor fiziologice si de aceea este bine sa nu uitam sa o bem.
12.Incalca regulile din cand in cand
"Totul cu masura" se spune mereu. Uneori insa, nu trebuie sa uitam ce a afirmat candva Oscar Wilde " orice, dar cu masura – inclusiv masura". A manca este o placere, iar daca din cand in cand mancam alimente care ne plac foarte mult in cantitati moderate, nu se intampla nimic grav.