Statul cheltuieste 23 de euro lunar cu sanatatea fiecarui argesean, arata calculele care vizeaza bugetul pentru sanatate raportat la numarul de cetateni. Daca ar opta pentru un abonament la clinicile private care sa coste 23 de euro, un pacient ar primi consultatii nelimitate la orice specialitate, servicii de imagistica, analize medicale, proceduri, ambulanta la domiciliu si acasa, medical advisor, asistenta pre si post natala, acces gratuit la 10 sedinte de fiziokinetoterapie.
Cu toate acestea, pretul mediu al unui abonament in cadrul acestei companii este de 13 euro si include consultatii de specialitate, servicii de imagistica, analize de laborator, acces gratuit la hotline medical. Abonamentele reprezinta cel mai frecvent beneficiu oferit de companii angajatilor lor si s-au dezvoltat pornind de la medicina muncii, deductibila fiscal. Totodata, in piata exista si asigurarile de sanatate.
Principala deosebire dintre cele doua este ca asigurarile acopera si servicii de spitalizare, dar se aplica numai afectiunilor care apar dupa data semnarii contractului nu si bolile preexistente.
Daca pacientii ar alege sa se asigure la privat cu 30-35 de euro/ luna, ar primi sapte consultatii gratuite pe an, analize gratuite, un control anual preventiv, transport medical de urgenta de mai multe ori pe an, spitalizare gratuita in rezerve de lux. Pe de alta parte, un abonament de sanatate la o clinica privata cu o valoare similara acopera consultatii nelimitate gratuite, reduceri la analize si la diferite servicii.
Ce primim la stat pentru 23 de euro pe luna? Statul deconteaza atat vizitele la medicii de familie, sederea in spital, analizele, insa in realitate banii sunt completati de fonduri informale.
In realitate sunt acoperite mai putin de o cincime din serviciile medicale necesare. Restul pana la 100% este compensat prin plati informale si cumpararea de medicamente si materiale consumabile necesare actului medical.