Împotriva bolilor infecțioase cum este cea cu noul tip de coronavirus, vaccinurile sunt cele mai puternice arme pe care le are sistemul medical la dispoziție. Vaccinarea protejează oamenii de infecția inițială și contribuie eficient la stoparea răspândirii microrogranismelor specifice.
OMS a stabilit o strategie ce include elaborarea unui profil de produs-țintă (TPP), proiectarea unui protocol principal pentru testarea mai multor vaccinuri cu potențial, în paralel, și coordonarea lucrărilor internaționale privind testările vaccinurilor.
În timp ce aproape întreg mapamondul desoperă rapididitatea cu care COVID-19 se răpândește, 37 de companii din întreaga lume (25 din China) lucrează la crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus.
O companie de biotehnologii din Statele Unite ale Americii promite că în luna aprilie a acestui an va ajunge în faza testării pe oameni și pare cea mai avansată în realizarea acestui vaccin.
Moderna Therapeutics (din Cambridge, Massachusetts) a livrat primele flacoane ale vaccinului său contra COVID-19 către Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, care se va ocupa de pregătirea vaccinului pentru testare umană. Această testare va începe în luna aprilie și va fi efectuată pe un număr de 45 de subiecți sănătoși, pentru a evalua siguranța vaccinului. Această primă etapă va dura aproximativ 3 luni.
Vaccinul creat de compania Moderna împotriva COVID-19 (mRNA-1273) este înregistrat pe clinicaltrials.gov. Timpul record în care s-a ajuns la această fază se bazează pe o metodă genetică relativ nouă, care nu necesită creșterea în laborator a virusului. Această procedură folosește corpul uman ca un „laborator viu”, pentru că întregul proces nu se mai desfășoară în laborator, ci direct în organismul care a primit vaccinul.
Vaccinul a fost creat la doar 42 de zile după ce genomul viral SARS-CoV-2 a fost publicat de către cercetătorii chinezi, pe 10 ianuarie 2020. Dezvoltarea rapidă este datorată tehnologiilor moleculare și de secvențiere genetică de ultimă generație, căilor de comunicare a datelor, aproape în timp real, dar și deschiderii către colaborare și împărtășire a datelor de care au dat dovadă specialiștii.
Dr. Stephen Hoge, președintele Moderna, a declarat pentru TIME:
„ARNm este asemănătoare unei molecule software, în biologie. Vaccinul nostru este ca programul software pentru organism, pentru că produce proteinele (virale), care pot genera un răspuns imun. Unul dintre lucrurile pe care suntem capabili să le facem cu un vaccin ARNm este să imităm mai fidel o infecție virală. Modul în care organismul prelucrează proteina virală, adesea, este foarte diferit de modul în care procesează aceeași proteină făcută într-un rezervor standard din oțel inoxidabil. Deci, unul dintre avantajele teoretice ale introducerii ARNm într-un vaccin este că organismul determină proteina virală să se comporte exact în același mod în care virusul ar fi îndrumat gazda să o facă”.
sursa biocentury.com
Clover Biopharmaceuticals – China dezvoltă un vaccin subunitar recombinant, care este format din antigen de suprafață inactivat, preparat în culturi celulare, folosind tehnologia brevetată Trimer-Tag. Compania dezvoltă vaccinul pe baza proteinei S-Trimer a virusului SARS-CoV-2.
Elementele subunitare au fost produse cu succes într-o cultură de celule mamifere pe data de 10 februarie. Au fost identificați și anticorpi specifici antigenului viral în serul sanguin al pacienților recuperați complet, care au fost anterior infectați de virus.
Compania chineză lucrează cu GSK pentru a dezvolta un vaccin, folosind platforma sa deja consacrată de tehnologii utilizate pentru realizarea diverșilor adjuvanți pentru vaccinurile pandemice. GSK și-a oferit sprijinul în urma unui apel EFPIA către toate companiile sale membre pentru a oferi soluții și resurse pentru lupta împotriva noului coronavirus.
Conform Narcity, de dezvoltarea acestui vaccin se ocupă și cercetătorii din Saskatchewan, cei care au obținut încă din luna ianuarie acordul Agenţiei de Sănătate Publică din Canada.
În plus, cercetătorii au primit mai multe granturi pentru acest proces, ultimul de 1 milion de dolari. Deja, vaccinul este testat pe animale și chiar dacă va mai dura cel puțin un an până să poată fi folosit la imunizarea oamenilor împotriva COVID-19, Bolker Gerdts, director la VIDO-InterVac a declarat că experiența căpătată la momentul epidemiei SARS ajută mult în dezvoltarea cât mai rapidă a vaccinului pentru noul coronavirus.
La finalul testării pe animale, vaccinul va intra în studii clinice, după care, dacă se va confirma eficiența lui, va putea fi folosit pe scară largă.
Bolker Gerdts a mai adăugat că stagiul de cercetare se va finaliza în câteva săptămâni și este foarte încrezător că vaccinul va funcționa.
Pe de altă parte este foarte probabil ca un medicament împotriva acestei infecții cu COVID-19 să fie disponibil chiar înaintea unui vaccin. În timpul focarelor SARS și MERS oamenii de știință au lucrat la crearea unor medicamente împotriva coronavirusurilor, dar s-au oprit din cercetare pentru că focarele de infecție s-au stins. Cercetările au fost reluate și cele mai optimiste scenarii vin de la medicamentul numit Remdesivir, dezvoltat de comapnia farmaceutică Gilead. Remdesivir a fost chiar utilizat în studii clinice pentru Ebola, ceea ce înseamnă că a trecut testele de siguranță pentru om.
În concluzie, sunt șanse mici ca un vaccin să fie utilizat în actuala epidemie, dar vor ajuta la viitoarele epidemii cu această formă de coronavirus. Fiind a treia tulpină de coronavirus care creează probleme, amenințarea este luată în serios, iar necesitatea dezvoltării medicamentelor și a unui vaccin eficient este certă.