Specialiştii recomandă dovleacul, perele sau gutuile pentru detoxifierea de toamnă. Sunt excelente pentru a curăţa organismul de toxine şi a-l pregăti pentru greul efort care îl aşteaptă o dată cu apropierea Ignatului.
1. Dovleacul
Este bogat în fibre şi betacaroten care favorizează digestia. Chiar dacă aţi fost obişnuiţi doar cu dovleacul copt sau fiert simplu, îl puteţi folosi într-o multitudine de combinaţii dulci sau sărate:
►copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară;
►sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri;
►fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă;
►tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor;
►în risotto;
►în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide;
►în budinci;
►în tocăniţe.
2. Perele
Au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retenţia apei, protejează inima de boli cardiovasculare şi acţionează ca un tonic asupra sistemului nervos. Mai mult, conţin şi vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu şi fosfor.
3. Sfecla roşie
Are un efect detoxifiant pentru ficat, favorizând eliminarea toxinelor din corp. În plus, sfecla roşie combate anemia, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia.
4. Gutuile
Ajută rinichii să filtreze mai uşor toxinele şi sunt de ajutor persoanelor care doresc să slăbească. Ajută la digestie, datorită conţinutului ridicat în fibre şi ajută la detoxifierea organismului.
5. Merele
Au o multitudine de nutrienţi şi fibre care stimulează tranzitul intestinal, favorizând eliminarea substanţelor dăunătoare din corp. Poţi să le consumi în stare crudă, compoturi, magiun, smoothie-uri, prăjituri, dar şi coapte.
6. Strugurii
Sunt fructele cu cel mai puternic efect detoxifiant pe lângă lămâi. Consumă-i cât sunt în sezon atât albi cât şi negri pentru a beneficia de nutrienţii din conţinutul lor. Strugurii ajută la detoxifierea organismului, eliminarea excesului ponderal, prelungirea senzaţiei de saţietate şi suprimarea apetitutului culinar datorită conţinutului ridicat de fibre şi substanţe nutritive. Mai mult decât atât, conţin apă în proporţie de 73%, astfel că ajută la purificarea organismului şi filtrarea toxinelor din sânge.