Specialiştii de la Naturalnews.com au întocmit un top în care au inclus 9 dintre cele mai nesănătoase alimente care pot cauza cancer. Sunt alimente pe care, din nefericire, le consumăm zilnic şi la care mulţi nu ar renunţa chiar şi conştienţi de riscurile pe care le implică.
1.Organisme Modificate Genetic (OMG)
O metodă bună de a evita astfel de alimente este să consumaţi cât mai multe produse certificate organice sau bio. Avem norocul că în ţara noastră este obligatorie menţionarea pe produse a faptului că provin din culturi nemodificate genetic. Dar avem nenorocul de a nu ni le permite ca şi cost. Ca atare, dacă încă mai aveţi o grădină a bunicii, o văcuţă, porci şi găini la ţară, profitaţi din plin!
2.Cărnuri procesate
Majoritatea produselor din carnuri procesate precum celebrii mici, baconul, mezelurile, parizerul, hot dogs, hamburgerii, cremwurstii si altele, contin conservanti chimici care sa le faca sa arate proaspete si apetisante. De obicei in aceste carnuri se folosesc nitriti si nitrati pentru a da carnii o culoare mai “vie”. Aceste substante au fost corelate cu un risc crescut de cancer de colon si alte forme de cancer.
3. Floricele făcute la microunde
Sunt cu siguranta usor de facut, insa acele pungute cu floricile sunt pline de chimicale care au fost corelate cu afectiuni ca infertilitate dar si cancer la ficat, pancreas, sau testicule. Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator din SUA a recunoscut faptul ca acidul perfluooctanic (PFOA) din pungile de floricele pentru microunde au un potential carcinogenic iar alte studii independente separate au aratat o legatura intre acestea si cresterea tumorilor. In acelasi mod diacetilul din aceste pungi de floricele este corelat cu afectiuni ale plamanilor si cancer.
4. Sucurile carbogazoase
In acelasi mod precum carnurile procesate, bauturile carbogazoase au fost corelate cu un risc crescut de cancer. Pline de zaharuri, coloranti, cafeina, sare si alte chimicale, sucurile carbogazoase creaza acid in organism si practic hranesc celulele canceroase.
5. Alimentele şi băuturile dietetice
Aceste alimente sunt chiar si mai rele decat cele indulcite prin metodele conventionale de indulcire. Un studiu recent care a revizuit 20 de cercetari separate, solicitat de European Food Safety Authority (EFSA) , a descoperit ca aspartamul, unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali , este cauza a numeroase afectiuni incluzand aici defecte la nastere cat si cancer. Splenda, zaharina si alti astfel de indulcitori au fost de asemenea corelati cu un risc crescut de cancer.
6) Făina albă procesată
Faina procesata este un ingredient obisnuit in foarte multe alimente. Excesul de carbohidrat procesat este insa o cauza serioasa de ingrijorari pentru sanatate. Un studiu publicat in revistele Cancer Epidemiology, Mile Markers, si Prevention, a gasit ca un consum regulat de carbohidrati rafinati este corelat cu o crestere de 220 de procente in cancerul de san la femei . In general alimentele cu un indice glicemic mare au fost corelate cu o crestere rapida a zaharurilor din sange , fapt ce hraneste in mod direct celulele canceroase si incurajeaza raspandirea acestora.
7. Zahărul rafinat
Acelasi lucru se intampala si cu zaharul rafinat, care are tendinta de a ridica rapid nivelele de zahar din sange si implicit cele de insulina. Rezultatul este acelasi, hranirea in cancer alimentemod direct a celulelor canceroase. Pe langa asta , aceasta suprastimulare a pancreasului de a produce insulina, duce la o uzare si in final la o deteriorare a acestui organ deosebit de important. Cele mai periculoase produse sunt cele care cuprind sirop de porumb concentrat in fructoza. S-a descoperit ca, in special cu acest produs in dieta , celulele canceroase cresc si se prolifereaza rapid. Si cum siropul concentrat de porumb este gasit in foarte multe alimente precum: prajituri, torturi, placinte, sucuri, carnati, cereale, sosuri si multe altele, se explica astfel de ce cancerul este intr-o asa mare crestere in zilele noastre.
8. Somonul crescut în ferme
Somonul crescut in ferme este un alt aliment cu un risc ridicat de cancer. Dr. David Carpenter, director la Institute for Health and the Environment at the University of Albany, spune ca acest somon nu numai ca nu contine vitamina D, atat de cautata, dar este de multe ori contaminat cu chimicale carcinogene precum bifenili policlorurati, pesticide, antibiotice si altele.
9. Uleiuri hidrogenate
Acestea sunt de obicei folosite pentru a conserva alimentele procesate pentru a avea o viata de raft cat mai lunga. Insa aceste uleiuri altereaza structura si flexibilitatea membranelor celuluare in tot corpul, ceea ce poate duce la o serie intreaga de boli printre care bineinteles si cancer. In ultima vreme unii producatori au inteles pericolul din spatele acestor produse si au inceput sa le inlocuiasca cu uleiuri saturate din plante precum uleiul de palmier sau alte alternative, insa aceste grasimi trans inca se gasesc din abundenta in foarte multe produse procesate.