În numai o lună, numai în Argeş, 9 oameni au murit din cauza gripei… sezoniere. O denumire care îţi crează impresia că ar fi o gripă care face în mod curent victime la trecerea de la un anotimp la altul. Nu i se mai spune gripă porcină de vreo doi-trei ani, căci o asftel de denumire atât de neacademică zgârie urechile autorităţilor şi bagă spaima în populaţie. Faptul că 9 oameni au murit de gripă în numai 30 de zile, doar în Argeş (!!!), nu ar trebui să ne îngrijoreze. Ca şi în cazul crizei bebeluşilor, şefa DSP Argeş face eternele recomandări: spălaţi-vă pe mâini, vaccinaţi-vă… Funcţionează la toate tipurile de virusuri şi bacterii. Dacă te-ai spălat pe mâini, eşti ca şi salvat!
Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean Argeş, toţi pacienţii decedaţi nu erau vaccinaţi antigripal şi prezentau şi alte afecţiuni care au complicat tabloul clinic, până la nefericita finalitate. Pe de altă parte, aceştia recunosc că un număr atât de mare de decese, într-un interval atât de scurt, este un fapt fără precedent.
Dar… nu se impune instituirea stării de epidemie, susţine directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru. Potrivit acesteia, doar ministrul Sănătăţii poate decide cu privire la acest lucru. Am întrebat-o pe doamna Honţaru de câţi morţi mai este nevoie pentru instituirea stării de epidemie, mai exact dacă există reglementări clare în acest sens, un raport între numărul de victime/cazuri şi perioada de manifestare. Nu există, ne-a răspuns doamna director, doar ministrul decide. Ceea ce nu este adevărat, pentru că, dând un search pe Google, aflăm că rata medie de atac a epidemiilor trebuie să fie de 3%, iar a pandemiilor de 10%, 25% şi chiar 50%. Cu alte cuvinte, ar trebui înregistrate măcar 500.000 de cazuri la nivel naţional.
Starea de excepţie, însă, este constituită în acest caz de virulenţa acestei tulpini de gripă, indiferent de numele pe care îl poartă. 9 decese, într-un singur judeţ, într-o singură lună, e mult. Iar gravitatea constă în riscul de transmitere extrem de facil. E suficient să te afli în prezenţa persoanei contaminate. Este probabil şi motivul pentru care o asistentă a Spitalului Judeţean Argeş a fost contaminată cu acest virus şi care, în mod surprinzător, a ales să se trateze nu la spital, ci la domiciliu.
Ieri, atunci când medicii ieşeau în faţa presei, statistica sumbră număra şapte victime. Noaptea trecută au mai murit alţi doi pacienti la Spitalul Judeţean. Este vorba de doi bărbaţi în putere, ambii de 43 de ani. Potrivit medicilor, aceştia aveau şi afecţiuni hepatice. Sunt afecţiuni de care mulţi argeşeni suferă şi pare incredibil că o gripă ar putea să le pună capac celor care contactează virusul şi au un diagnostic adiacent, în speţă un organism mai tarat, mai vulnerabil sau cu o imunitate mai scăzută.
Până la acest moment, la Spitalul Judeţean Argeş s-a luat măsura de restricţionare a accesului. Astfel, vizitatorii nu mai au voie să intre decât individual, câte zece minute. Aceştia trebuie neapărat să poarte mască şi halat. Pacienţii suspecţi de gripă vor fi ţinuţi în regim de izolare, până la confirmarea diagnosticului, chestiune care durează, potrivit medicilor, în jur de trei zile.