De vreo 7000 de ani omenirea pufaie. Persanii si aztecii au dat tonul, ne informeaza doctor conferentiar universitar Adrian Tase, care a ales sa vorbeasca saptamana aceasta, pentru cititorii BitPress, despre efectele fumatului, dar si despre modalitatile de a ne lasa de fumat.
,,In specialitatea noastra, fumatorii sunt destul de numerosi intrucat fumatul este unul dintre factorii de risc in infarctul miocardic. Fumul de tigara contine peste 4000 de substante toxice, cea mai cunoscuta fiind nicotina. Sunt si multe alte substante care au dovedit proprietati cancerigene si care toate contribuie la aparitia unor afectiuni extrem de grave pentru organism” arata doctorul cardiolog Adrian Tase.
Cum afecteaza fumul de tigara, inima? ,,Orice vas de sange din organism este agresat de fumul de tigara, pentru ca stratul din interiorul vasului este foarte sensibil, avand o intimitate cu sangele. Orice suferinta a acestui strat duce la formarea unor rani pe care foarte usor se grefeaza niste tipuri de celule si molecule si, usor-usor, se formeaza cheaguri care infunda vasul de sange. De aici si pana la infarctul miocardic nu mai este decat un pas, ca sa nu mai spun de pericolul aparitiei arteritei, ce poate duce la amputarea membrelor inferioare.” informeaza doctorul Adrian Tase.
Cum am putea sa ne lasam de fumat? Inainte de a raspunde la aceasta intrebare este bine de stiut ca sunt doua tipuri de dependenta: cea fizica si cea psihica. ,,Dependenta fizica este legata de nicotina, care creaza un cerc vicios. In momentul in care fumezi, in sange patrunde nicotina, iar dupa catva timp concentratia scade si apare acest apetit extraordinar pentru a aprinde o noua tigare. Dependenta psihica este legata de gesturile reflexe. Exista mai multe metode de a renunta la fumat: forma brusca si forma lenta, functie de personalitatea fumatoruluui. In forma brusca, pacientul isi alege o zi, pentru a se pregati si psihic si a avea timp sa-si informeze anturajul asupra acestui fapt. E foarte important ca anturajul sa stie ca vrea sa se lase de fumat, pentru ca ii creaza o sustinere importanta. In ceea ce priveste lasatul lent de fumat, acesta consta in amanarea fiecarei tigari. Daca amani tigara de dimineata, este deja foarte important, si, usor-usor se poate ajunge la abandonarea fumatului. Cele mai multe succese se inregistreaza in cazul reunutarii bruste la fumat. Sunt si medicamente care pot ajuta, intrucat contin o cantitate de nicotina suficienta sa satisfaca aceasta pofta si sa intrerupta cercul vicios, dar sunt si medicamente mai sofisticate, care opereaza prin receptori. Puterea vointei, insa, este cea mai importanta.” ne mai informeaza medicul Adrian Tase.
Mai vreti inca un argument pentru a va lasa de fumat? Multitudinea de afectiuni la care sunteti expusi ar trebui sa fie de ajuns… ,,Tigara inseamna moarte, pentru ca genereaza boli cardio-vasculare, de la infarct miocardic, la accident vascular si pana la arterita. A doua categorie de boli sunt cancerele. Tigara pooate produce cancere in absolut orice localizare, in special la buze, cavitatea bucala, plamani, dar si cancer vezical. O alta categorie de boli sunt cele respiratorii si nu in ultimul rand malformatii, boli congenitale care apar cand gravida fumeaza sau sta in preajma fumatorilor.” conchide doctorul cardiolog Adrian Tase.