3,7K
Afectiunile care acum cativa ani erau tratate cu ceaiuri sau terapii traditionale s-au transformat in prezent in surse rapide de profit pentru producatorii de medicamente. Stim cu totii ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca in curand „o banala raceala ne-ar putea ucide” datorita evolutiei bacteriilor care sunt tot mai rezistente la antibiotice. De fapt administrarea antibioticelor fara a fi necesar a facut posibila lansarea unui asemenea avertisment.
Potrivit OMS, bacteriile au devenit rezistente la antibiotice din cauza unei gestionari defectuoase a administrarii medicamentelor, prescrise de cele mai multe ori prea des si cu mare usurinta in afectiuni in care poate nu era nevoie de un astfel de tratament. In aceste conditii au aparut zvonuri ca traim sfarsitul medicinii moderne, asa cum o stiam pana acum, si intram intr-o era „post antibiotice”, in care trebuie gasite noi solutii, noi terapii. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Arges ne-au transmis ca „moda antibioticelor este periculoasa pentru sanatate”. Tratamentul cu antibiotice nu se poate face empiric, dupa ureche, ci trebuie condus dupa antibiograma. Si acum se pune intrebarea: „Cati dintre noi au primit medicatie dupa antibiograma?”... sau de fapt suntem pusi in fata medicilor care prescriu tratamentele „din experienta” sau dupa criterii care nu sunt intotdeauna cele corecte?!
Medicina moderna este in impas si se fac eforturi pentru a depasi acest lucru, dar importanta trebuie sa fie si atitudinea noastra, a populatiei. Poate parea un cliseu, dar, ca in orice afectiune, cel mai usor este sa prevenim imbolnavirea si astfel administrarea medicamentelor. In ritmul alert al vietii actuale, parintii au uitat ca exista si alte metode care trateaza afectiunile cotidiene, pentru ca au descoperit mijloace rapide si „sigure” de insanatosire, dar cu efecte imprevizibile pe termen lung.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit terapii naturale a caror eficienta este recunoscuta astazi de catre medicina alopata. De la plantele medicinale la apele sulfuroase, de la impachetarile cu namol la terapia cu aerosoli salini sunt de cele mai multe ori uitate sau lasate in plan secund. Motivele principale sunt lipsa de timp si eforturile financiare care le insotesc, faptul ca amatorii de cure platesc pentru transport, cazare si masa sume pe care de cele mai multe ori le economisesc cu mare greutate.
In prezent au fost construite saline artificiale care recreeaza conditiile salinelor naturale, dar, pentru reducerea cheltuielilor, administratorii acestora pot oricand sa se abata de la standardele de calitate. O metoda mai comoda, care presupune costuri reduse cu efecte benefice evidente, este crearea conditiilor similare salinelor cu ajutorul dispozitivelor de salinizare uscata a aerului. Putini cunosc faptul ca aceste dispozitive sunt inventate de un inginer roman din BUZAU si se bazeaza pe un principiu simplu: efectele benefice ale salinelor pot fi aduse chiar in incaperile noastre de lucru sau in dormitor, avand rezultate dovedite in tratarea a diferite afectiuni respiratorii (precum astmul, bronsita, rinita, sinuzita, laringita, alergiile respiratorii, problemele respiratorii aparute pe un fond imunitar etc.).
Pe termen lung, terapiile cu aerul sarat la domiciliu au efecte benefice pentru cresterea rezistentei generale a organismului, in special asupra copiilor, varstnicilor, persoanelor cu imunitate slabita, reducand imbolnavirile sezoniere si implicit medicamentele prescrise de medici din aceasta cauza. Pentru copiii care frecventeaza colectivitati (scoala, gradinita etc.), cat si pentru cei care traiesc in mediul actual intens poluat, terapia cu aer salin reprezinta o metoda la indemana de a respira un aer curat, revitalizant. Aceste metode de terapie sunt ideale pentru stimularea imunitatii, fiind chiar mai indicate decat suplimentele nutritive, care deseori sunt cocktailuri de chimicale. De aceea terapiile saline sunt recomandate si persoanelor sanatoase, care vor sa previna boala, fiind stiut ca fiecare respiratie „sarata” inseamna, poate, un medicament in minus.
Multa sanatate, ca-i mai buna decat toate!