Fiecare dintre noi are una sau mai multe alunite si nu de putine ori ne-am intrebat daca sunt sau nu periculoase. Francezii le numesc ,,grains de beauté", adica puncte de frumusete, dar uneori aceste puncte ,,frumoase" ascund mai multe surprize din care unele foarte neplacute.
Alunitele sau nervii melanocitari sunt tumori benigne, ce sunt prezente inca de la nastere sau apar pana in jurul varstei de 30 de ani. Sebastian Pop, medic dermatolog, face urmatoarele precizari: ,,Genetica este principalul factor al aparitiei alunitelor, insa exista factori externi care pot modifica aceste alunite. Cel mai periculos factor este evident variatia ultravioleta, expunerea in mod repetat la radiatia solara, mai ales persoanele care se expun neprotejat".
Persoanelor cu foarte multe alunite le este recomandat sa se expuna razelor solare care sunt mai putin riscante. Intervalele orare, 8-10 dimineata si16-18 dupa-amiaza sunt cele mai potrivite, cu conditia ,,sa ne protejam cu un factor de protectie cat mai mare". In caz contrar, exista riscul de transformare in melanom, cancerul cutanat foarte agresiv, cu metastazare rapida.
In aproximativ 60-70% dintre cazuri, melanomul apare fara o leziune pigmentara anterioara. ,,Cea mai buna metoda de a preveni formarea unui cancer de piele dintr-o alunita si anume melanomul malign, care este unul dintre cele mai agresive cancere este sa facem o analiza dermatoscopica, macar o data la jumatate de an sau, la un an, daca alunitele nu sunt atat de numeroase” ne mai sfatuieste medicul dermatolog.
Conform statisticilor anului 2010, pe glob, la fiecare 6 minute, cineva isi pierde viata din cauza cancerului de piele.