După ce că Sănătatea este un sector subfinanţat, şi puţinul acela care intră în sistem se investeşte după priorităţi care au legătură fie cu parandărături, fie cu prostul management. Fie cu ambele. Aşa se face că pentru serviciile de supraveghere, pază și protecție, potrivit Digi24, în intervalul ianuarie-iunie au intrat în conturile unor firme peste 21 milioane de lei (echivalentul a circa 4,6 milioane de euro). Potrivit legii, spitalele pot asigura paza ori prin intermediul angajaților proprii, ori cu ajutorul poliției locale, contra cost. Un cost mult mai mic decât cel practicat de către privaţi.
În primele șase luni ale anului 2016, achizițiile din sistemul de sănătate au depășit 1 miliard de euro, între 92% și 99% dintre contracte fiind încheiate direct cu furnizorul, fără licitație. Pe lângă medicamente, aparatură și alte bunuri necesare desfășurării activității, spitalele, serviciile de ambulanță și celelalte instituții din sistemul sanitar au cumpărat și
Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni care funcționează în subordinea Consiliului Județean Argeș plăteşte un tarif record pentru un spital communal, prin comparaţie cu alte spitale din ţară.
,, În planul de management întocmit de dr. Marioara Micu sunt inventariate mai multe probleme a căror rezolvare este prioritară (îmbunătățirea infrastructurii, extinderea blocului alimentar, înlocuirea unor aparate medicale uzate, etc.), dar și costurile presupuse și faptul că fondurile sunt insuficiente. Din același plan, capitolul „structura de personal”, aflăm că la începutul anului 2014 figura un angajat ca personal de deservire-pază. Cu toate acestea, din 2012 încoace Spitalul încheie anual contracte pentru servicii de pază cu SC Jud Pază și Ordine AG SRL, societate înființată de Consiliul Județean și care îl are ca director pe Ion Mînzînă, fost senator PRM, actual vicepreședinte al PSD Argeș și vicepreședinte al CJ Argeș.
Situația contractelor din SEAP ale Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni arată astfel:
– 2012: 8 luni de servicii (mai-decembrie), tarif orar de 7,4 lei, contravaloare contract 32.634 lei
– 2013: 10 luni de servicii (martie-decembrie), tarif orar de 7,4 lei, contravaloare contract 40.759,2 lei
– 2014: 9 luni de servicii (aprilie-decembrie), tarif orar de 8 lei, contravaloare contract 39.600 lei
– 2015: 9 luni de servicii (aprilie-decembrie), tarif orar de 8,75 lei, contravaloare contract 43.312,5 lei
– 2016: 8 luni de contract (mai-decembrie), tarif orar de 10,8 lei, contravaloare contract 47.628 lei.
Se conturează două observații: 1. Tariful a crescut constant, ajungând să depășească tarifele firmelor private; 2. Spitalul a plătit, în ultimii cinci ani, aproape 204.000 lei. Adică, mai mult decât cei 197.000 de lei calculați de manager ca fiind necesari pentru aparatura medicală.” precizează cei de la Digi24.
Potrivit sursei, în primele șase luni ale anului în curs, 69 de spitale din 29 de județe plus municipiul București au încheiat contracte de supraveghere, protecție și pază în valoare de 17.361.137,19 lei, adică circa 3,87 milioane euro. De remarcat că cele 69 de unități medicale reprezintă mai puțin de o cincime din total spitalelor din România, de unde se naște, firesc, întrebarea: cum s-au descurcat celelalte spitale din țară și din Capitală?