2,7K
Nutritionistii sustin ca tot mai multi romani au tendinta de a bea tot mai putina apa, lichid esential bunei functionari a organismului. Potrivit acestora, apa este inlocuita foarte des cu bauturi care nu ofera corpului niciun nutrient, ba mai mult afecteaza organe vitale, precum ficatul. Specialistii ne ofera o lista a bauturilor toxice si ne arata pericolele la care ne expunem atunci cand le bem.
Bauturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, fresh-urile amestecate cu votca, sunt mai periculoase decat cele clasice. Prof. Univ. Dr. Carol Stanciu sustine ca ,,aceste bauturi au o concentratie mare de alcool si persoanele care le consuma un timp indelungat risca sa faca pancreatita si, apoi, sa se imbolnaveasca de ciroza”.
Trebuie sa fim atenti si la sucurile din fructe cu emblema fara zahar adaugat, deoarece acest tip de suc are continutul sau propriu de zahar si, chiar daca nu se adauga zahar din exterior, valoarea calorica a unui pahar depaseste 100 de kilocalorii. Bauturile carbogazoase dauneaza digestiei, siluetei, sunt contraindicate pacientilor cardiaci si ataca smaltul dintilor.
Medicii nutritionisti atrag atentia ca in cazul bauturilor carbogazoase, in special a celor dulci, apar afectiuni digestive, ale caror efecte se vad in timp. si ideal ar fi sa fie baute inainte sau dupa antrenamente. Consumate regulat, chiar pana la trei doze pe zi, energizantele pot distruge ficatul.