Balena albastră, jocul pe care mulţi copii cu tendinţe suicidale l-au experimentat, reprezintă, în egală măsură, un semn că relaţia părinte-copil se îndreaptă către un mare eşec. Lipsa de comunicare, de înţelegere, de compasiune, îi face pe adulţi şi copii să sfârşească în burta aceleiaşi… balene. Gabriel Diaconu, cel mai cunoscut medic psihiatru din România, vine cu alternativa ,,Blue Tale”, o alternativă a deschiderii către dialog, către comunicare şi, într-un final, către vindecarea sufletului. Copiii şi adulţii sunt invitaţi să posteze pe pagina de Facebook ,,Blue Tale” gândurile, experienţele, fricile, tristeţile şi deznădejdile lor, dar şi cuvinte de încurajare pentru cei care nu trec prin cea mai bună pasă a vieţii lor.
,,Bine ai venit pe Blue Tale. Sper să construim aici o comunitate de idei care să îi ajute pe ei. Cine sunt ei? Ei sunt copiii tăi și-ai mei. Sunt prietenii tăi sau prieteni de-ai lor. Sunt toți cei care, poate, azi au avut o zi mai grea. Care n-au ajuns la job sau la școală pentru că n-au dormit toată noaptea. N-au dormit pentru că n-au putut, sau pentru că n-au vrut. Sau poate, doar poate, pentru că au stat până târziu pe Internet. S-au jucat. S-au distrat. Sau, dimpotrivă, au căutat răspunsuri. Răspunsuri la propria lor poveste blue. Soluții la tristețe. La frică. La abandon. Poate au căutat cum o fi mai bine să trăiești. Sau cum o fi mai bine să mori.
Nimeni nu merită niciodată să fie cu adevărat singur. Și când dă de greu oricine merită o mână de ajutor întinsă. Sunt sigur că ai auzit de ce se joacă mai nou online. Se zice că sunt doar 50 de pași către sinucidere. Dar câți pași sunt către viață? Nu doar balenele sunt albastre. Știu multe alte lucruri de aceeași culoare. Albastru e cerul. Albastră e apa. Albastre sunt nopțile. Albastră era cerneala cu care scriam când eram copil. La fel și uniforma. Albaștri erau blugii rupți. Albaștri ochii mei și-ai ei.
Imaginează-ți, aici, o tablă imensă. Un perete pentru toate mesajele de sprijin pentru cineva care, astăzi, e trist. Sau deznădăjduit. Care poate că e departe, sau poate că și-a pierdut calea, drumul și încrederea. Arată-i că-ți pasă.
Am să las aici bucăți din inima mea. E loc și pentru ale tale.” a scris doctorul psihiatru Gabriel Diaconu.
,,Nu e doar lapte și miere online. Sunt și rele. Otrăvuri. Poți să ai parte de hărțuire. De amenințări. De furt al identității tale. Nu toate jocurile sunt frumoase aici. Vremurile s-au schimbat. Lucruri pe care le anticipam în viitorul departe au venit buluc peste noi. Socializarea, azi, se face în rețea. Și tot în rețea se petrec lucruri care rănesc oameni, care îi amenință, care-i însoțesc apoi și în viața reală.
În rețea se joacă azi jocuri, și multe sunt adictive.
În rețea se fac și se desfac relații, se spun vorbe calde dar și cuvinte care taie adânc.
În rețea ai copii care sunt prea mici să își înțeleagă viața privată. Și-o expun. Se expun. N-ai voie să conduci mașina până la 18 ani, dar poți să socializezi cu străini încă de la 11 – 12 ani. Unde-o fi noima aici? N-ai drept de vot până la 18 ani, dar părinții îți pun în mână un telefon cu ecran tactil încă de la 8 ani.
Admit că parte din mine nu mai pricepe lumea în care trăiesc foarte bine. În fiecare zi caut s-o deslușesc. Și în fiecare zi, la cabinet, mai văd câte o victimă. O victimă a naivității, ignoranței, incompetenței în ce privește folosirea tehnologiei. Adulți, adolescenți deopotrivă, părinți care-așa au crezut că e bine să-și crească pruncii și apoi puștii, copii care n-au vrut să rămână mai prejos. Care și-au invidiat colegii că au, și ei de ce nu au? Copii care merg în parc nu pentru minge, nu pentru leagăn, nu pentru balansoar. Merg pentru bancă, și buluc împrejurul unuia care se joacă nu-știu-ce joc pe telefon. De-a stânga și de-a dreapta sunt adulți, părinți aidoma pierduți în propriile telefoane. Aici am ajuns? Așa arată ziua de mâine? Blue Tale e despre experiența ta. Aici, unde toate se întâlnesc. Fix în mijlocul ”rețelei de socializare”. Aici poți să-ți spui povestea. Și, prin tine, să ajungă mai departe.” argumentează psihiatru Diaconu decizia pentru care a luat iniţiativa deschiderii unei astfel de pagini.