Foarte multe persoane aleg să treacă pragul unui centru medical privat în momentul în care au nevoie de teste de alergologie sau când li se recomandă efectuarea unui consult medical, cum ar fi un consult orl de exemplu.
Pentru un consult orl, mai întâi de toate medicul va trebui să aibă la cunoștință cât mai multe informații despre pacient, astfel că va solicita informații despre istoricul medical al acestuia, va întreba de asemenea dacă membrii familiei suferă de anumite boli sau dacă s-au confruntat în trecut cu diferite afecțiuni.
Doctorul se va interesa de asemenea și despre stilul de viață al pacientului (dacă fumează, dacă bea băuturi alcoolice sau dacă este consumator de substanțe interzise, dacă ia zilnic un medicament ca parte a unui tratament). După ce medicul cunoaște toate detaliile, începe evaluarea clinică a pacientului.
Examinarea nasului, gurii și a gatului
Medicul ORL va folosi un instrument pentru a inspecta fosele nazale, iar analizarea timpanului se va efectua cu ajutorul speculului auricular. Totodată, medicul va examina limba, dinții, omușorul, amigdalele dar și alte părți anatomice de la nivelul orofaringelui.
Folosind o oglindă de dimensiuni reduse, va examina apoi organul vorbirii (laringele). De menționat este faptul că toate aceste manevre sunt nedureroase, în ciuda faptului că multe persoane consideră laringoscopia ca fiind o procedură neplăcută.
Ce senzație are pacientul în timpul laringoscopiei?
Sunt mari șansele că pacientul supus unei astfel de examinări să aibă un reflex de vomă în momentul în care îi este plasată oglinda în gât. Este posibil să simtă senzația de disconfort în momentul în care medicul trage de limba, sau dacă medicul folosește un spray anestezic, este posibil ca gustul acestuia să fie amar.
Endoscopia nazală și laringiană
În cazul în care medicul observă o modificare la nivelul foselor nazale sau în cazul în care constată că există motive pentru a vizualiza zona din spatele nasului, atunci va solicita o examinare endoscopică în cadrul căreia va vizualiza zonele de care este interesat, folosind o cameră video.
Endoscopia nazală se efectuează folosind o tijă foarte subțire, pentru ca medicul să poată vedea interiorul foselor nazale și zona din spatele nasului, numită rinofaringe sau cavum. Pentru o astfel de examinare este necesară anestezia locală. Endoscopia laringiană se efectuează tot cu ajutorul unei tije, pentru ca medicul să poată să vizualizeze corzile vocale.
În cazul în care auzul este scăzut, medicul orl va recomanda efectuarea unei audiograme, sau a unei impedanțe.
Acestea sunt așadar informații de bază pe care fiecare dintre dvs. ar trebui să le cunoașteți înaintea unui consult orl.