Escarele sunt leziuni ale pielii și țesuturilor moi. Ele apar dacă o persoană este imobilizată mult timp într-o singură poziție. Escarele provoacă durere și disconfort pacienților, restricționează mișcarea și pot provoca intoxicații cu sânge și chiar moartea. Pentru a evita formarea escarelor, trebuie să urmezi îngrijirea adecvată unei persoane bolnave. Dacă apar escare, asigură-te că vei consulta un medic, pentru a evita deteriorarea, mai ales când vine vorba de tratarea escarelor la pacienții imobilizați.
De ce apar escarele?
Escarele se formează în toate pozițiile corpului, dacă o persoană cu mobilitate limitată se află într-o singură poziție mai mult de două ore. Cel mai adesea, escarele apar pe călcâie, coate, omoplați, genunchi, coccis și fese.
Cum să previi apariția escarelor?
Se recomandă monitorizarea igienei unei persoane cu mobilitate redusă, folosirea unei saltele antidecubit, efectuarea unui masaj ușor pentru îmbunătățirea microcirculației sanguine și efectuarea zilnică a unui set de exerciții fizice.
Igiena. Păstrează pielea pacientului uscată și curată. Ajută persoana să facă duș și baie. Șterge zilnic corpul pacientului. Respectă regulile de igienă intimă și schimbă scutecele la nevoie, inclusiv după defecare, urinare, în caz de orice contaminare. Folosește produse de îngrijire moderne. Tratează întotdeauna pielea după procedurile de igienă cu creme antibacteriene și fără parfum. Dacă persoana are un cateter urinar sau stomă, asigură-te că acestea nu comprimă pielea.
Îngrijirea. Creează un mediu confortabil pentru pacient. Alege haine și lenjerie de pat din țesături naturale. Îmbrăcămintea nu trebuie să aibă benzi elastice strânse. Fă-ți patul în așa fel încât acesta să nu aibă falduri. Alege cea mai ușoară pătură posibilă, pentru a preveni transpirația excesivă a pacientului. Urmează tehnica deplasării pacientului, pentru a nu deteriora țesutul sănătos și a nu provoca durere. Cumpară o saltea antidecubit și un pat funcțional (dacă este posibil). Amintește-ți că, chiar și în astfel de condiții, trebuie să schimbi poziția unei persoane cu mobilitate limitată.
Mișcarea. Ajută pacientul să facă mișcare. Schimbă poziția pacientului la fiecare două ore, indiferent dacă este așezat sau întins. De exemplu, întoarce-l dintr-o parte a stomacului. Dacă o persoană a suferit un accident vascular cerebral, asigură-te că vei consulta un medic: unele posturi pot dăuna unei persoane. Contactează un kinetoterapeut, pentru a selecta exerciții pentru pacient. Acestea trebuie efectuate de cel puțin 1-2 ori pe zi. Dacă persoana nu se poate mișca independent, îngrijitorii ar trebui să efectueze gimnastică pasivă.
Medicul trebuie să prescrie medicamente moderne și produse de îngrijire care promovează vindecarea pielii. De exemplu, pansamente hidroactive și absorbante. Dacă medicul folosește tifon sau bandaj pentru pansamente, se recomandă să consulți un alt specialist: utilizarea lor a fost justificată atunci când alte materiale nu erau disponibile. Tifonul poate răni pielea, iar fibrele sale pot crește în rană. De asemenea, acordă atenție faptului că pacientul nu simte durere în timpul pansamentelor. Dacă leziunea cutanată este profundă, pacientul poate avea nevoie de tratament chirurgical. În cazul în care aceste metode de prevenție nu dau roade, întotdeauna există varianta unui tratament pentru escare la domiciliu.
În final, există o modalitate ușoară de a distinge o răni de presiune de la erupția cutanată de scutec sau alte inflamații ale pielii. Apasă pe pată cu degetul, timp de 2-3 secunde. Dacă pielea rămâne roșie, aceasta este o escare de gradul I. Dacă pielea devine albă, atunci nu este vorba de o escară.
Sursa foto: unsplash.com