Obiceiul britanic de a consuma ceai ajuta la scaderea riscului de diabet zaharat de tipul doi. Consumul de patru sau mai multe cesti de ceai, in fiecare zi, are un efect benefic asupra riscului de aparitie a afectiunilor diabetice.
Un studiu a demonstrat ca, in tarile in care locuitorii beau cel putin patru cani cu ceai pe zi, riscul dezvoltarii de diabet zaharat este cu 20% mai mic. O echipa de cercetare, condusa de Christian Herder de la Centrul Leibniz pentru cercetarea diabetului din cadrul Universitatii Heinrich Dusseldorf, Germania, a demonstrat ca ceaiul, consumat in cantitati mari, poate fi asociat cu o incidenta redusa a diabetului de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismului glucidic.
Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Studiile specialistilor avertizeaza ca in urmatorii 20 de ani, numarul bolnavilor de diabet va creste cu 50%. Ceaiul influenteaza procesul de digerare si asimilare a glucozei prin intermediul polifenolilor din propria compozitie ceea ce contribuie la diminuarea riscului de aparitie a diabetului.