Oamenii de stiinta din SUA au conceput in laborator un cord uman, cu ajutorul celulelor stem, oferind astfel o sansa de supravietuire milioanelor de pacienti cu boli cardiace care au nevoie de un transplant. Cercetatorii se asteapta ca inima sa inceapa sa bata in cateva saptamani.
Pentru conceperea organului, medicii au extras, mai intai, o portiune de tesut din inima unui bolnav cardiac, pe care au injectat-o cu celule stem. Acestea s-au inmultit si au crescut in jurul structurii initiale, transformandu-se in celule sanatoase, identice cu cele ale tesutului inimii.
Doctorul Doris Taylor, expert in medicina regenerativa in cadrul Universitatii americane din Minnesota, a declarat ca se asteapta ca inima creata in laborator sa inceapa sa bata peste cateva saptamani. Specialistul a adugat ca ,,sunt multe obstacole in creare unei inimi total functionale, dar, dupa parerea mea, intr-o zi va fi posibila crearea de organe intregi pentru transplant”. Specialistul in medicina regenerativa si echipa sa au conceput, deja, un cord de sobolan si unul de porc, ambele perfect functionale.
In prezent, ca un transplant de cord sa fie reusit, pacientul cu o noua inima este nevoit sa ia medicamente pentru a-si suprima sistemul imunitar, care ataca, imediat, orice corp perceput ca strain in organism. Daca inima transplantata ar fi facuta din tesutul bolnavului, este putin probabil ca aceasta sa fie respinsa de organism. Experimentul cercetatorilor americani este un pas important in domeniul medicinii si un precedent pentru crearea altor organe, precum rinichii, plamanii sau ficatul.