Fiecare vitamină are rolul său specific. Atunci când avem deficit, pot apărea urmări neplăcute deoarece funcțiile corpului care sunt esențiale depind de nutrienți specifici. De aceea, este important să avem o dietă echilibrată, care ne asigură toți nutrienții necesari. Avem nevoie de macronutreinți precum proteinele, grăsimile și carbohidrații.
Vitamina A
Chiar dacă vitamina A este o singură vitamină, în alimente pot fi găsite 2 feluri. Primul este vitamina A preformată, care poate fi folosită de către organism imediat și care se află în alimentele de origine animală. Al doilea fel este provitamina A, care este găsită în alimentele de origine vegetală și este un precursor al tipului de vitamina A pe care îl poate folosi corpul nostru.
Cel mai comun exemplu de vitamina A este betacarotenul.
Surse de vitamina A: Morcovi, Ouă, Spanac, Pește, Ficat.
Complexul de vitamina B
Acest complex este esențial în tranformarea alimentelor în energie în în formarea de globule roșii.
Surse de vitamina B: carne, lactate, fasole, legume cu frunze verzi, cereale integrale sau îmbogățite.
Vitamina C
Aceasta este populară pentru impactul său benefic asupra susținerea sănătății sistemului imunitar. Este de asemenea esențială în dezvoltarea, repararea și creșterea diverselor țesuturi din corpul nostru.
Surse de vitamina C: citrice, fructe-semi acide (ananas, kiwi, papaya, mango, pepene galben), fructe de pădure, legume cu frunze verzi, roșii, ardei (verde și roșu), cartofi dulci).
Putem să ne asigurăm doza de vitamina C și din complex de vitamine.
Vitamina D
Vitamina D este esențială în absorbția calciului de către organism și în menținirea sănătății oaselor. Atunci când razele UV ale soarelui întră în contact cu pielea noastră, organismul produce vitamina D.
Surse de vitamina D: produse de origine animală (ouă, lactate îmbogățite, pește).
Vitamina E
Aceasta este o vitamină solubilă în grăsimi care are mai multe forme, însă doar alfa-tocoferolul este utilizată de corpul nostru. Are rolul de antioxidant, ceea ce ajută la capturarea electronilor liberi, ce pot duce la deteriorarea celulelor. Este totodată esențială în previnerea formării cheagurilor în arterele inimii și în îmbunătățirea funcției imunitare.
Surse de vitamina E: uleiuri pe bază de plante, semințe, arahide, migdale, avocado, mango, spanac, dovleac, ardei roșu.
Vitamina K
Rolul său de bază este prevenirea coagulării sângelui. Dacă nu avem suficientă vitamina K, s-ar pierde mai mult sânge decât este normal chiar dacă este vorba despre o rană minoră precum o zgârietură sau o tăietură mică.
Surse de vitamina K: carne, ouă, legume cu frunze verzi.
Recomandări și concluzii
După cum am arătat mai sus, toate vitaminele sunt importante, deoarece fiecare ocupă rolul său unic pentru un organism sănătos. Putem desigur că ne luăm doza necesară de micronutrienți din alimentație, dar există și varianta suplimentelor în cazul în care nu se iau suficiente vitamine din dietă.
În aces sens, recomandăm Tantovit, care este un complex de vitamine făcut special pentru a te ajuta cu doza necesară de vitamine și a susține funcționarea optimă a corpului. Ajută la reducerea stărilor de oboseală psihică și fizică, precum și la susținerea sistemului nervos și stimularea memoriei.
Începe să ai grijă de corpul tău de acum. Asigură-te că ai suficiente vitamine în organism.