2,1K
Sodiul este un element esential pentru buna functionare a organismului. El contribuie, de exemplu, la mentinerea echilibrului apei si a electrolitilor, a ph-ului, a activitatii fiziologice a sistemului nervos si muscular. In acelasi timp insa, cresterea aportului de sodiu, deci de sare, are numeroase efecte nocive.
Dupa 40 de ani trebuie sa consumam circa patru grame de sare pe zi. Doza zilnica este mai mica la copii decat la adulti, ai caror rinichi nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui sa primeasca maximum un gram de sare pe zi, cei pana la trei ani pana la doua grame, cei pana la sase ani, trei grame, iar cei pana la 10 ani, cinci grame.
In realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastra provine din alimentele si din preparatele cumparate, doar 15% din surse naturale si 10% este adaugata la gatit. Prima consecinta nefasta este legata de cresterea tensiunii arteriale, care afecteaza o treime din populatie. Efectele se resimt si la nivelul stomacului, fragilizand mucoasa si expunand-o actiunii Helicobacter Pylori, bacterie implicata in producerea ulcerului.
Pentru prevenirea afectiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, cititi cu mai multa atentie etichetele produselor. Cele care contin 5% din valoarea zilnica necesara de sodiu sunt de preferat, iar cele care contin 20% sunt periculoase, ne sfatuiesc specialistii.