1,9K
Mamografiile efectuate in mod regulat previn decesele provocate de aceasta maladie, iar numarul vietilor salvate creste in timp, potrivit rezultatelor celui mai lung studiu realizat pana in prezent.
Studiul, care s-a desfasurat pe o perioada de 29 de ani si la care au participat 130.000 de femei din doua comunitati din Suedia, a stabilit ca in grupul voluntarelor care au efectuat mamografii in mod regulat s-au inregistrat cu 30% mai putine decese provocate de cancerul mamar, iar efectul s-a mentinut de-a lungul timpului. Stamatia Destounis, specialist in radiologie la Elizabeth Wende Breast Care din Rochester, New York, care nu a fost implicata in acest studiu, spune ca radiologii citeaza de mai multi ani rezultate partiale ale acestui studiu si aceasta cercetare indica faptul ca mamografia are ,,chiar mai multe beneficii decat inteleg oamenii" in prezent. Totodata, aceasta spune ca atat pacientii, cat si medicii, trebuie sa primeasca o educatie in acest sens.
In cadrul acestui studiu, femeile au fost impartite in doua grupuri, unul care a efectuat regulat mamografii si unul care a primit ingrijirea obisnuita. In primii sapte ani, femeile cu varste intre 40 si 49 de ani au facut mamografii o data la doi ani, iar cele cu varste intre 50 si 74 de ani – o data la trei ani. Femeile cu varsta intre 40 si 54 de ani ar trebui sa faca o mamografie la fiecare 18 luni, iar cele cu varsta peste 55 de ani – una la fiecare doi ani. Cancerul mamar se situeaza pe locul al doilea in topul cancerelor cauzatoare de moarte in randul femeilor din SUA, dupa cancerul pulmonar. Anual, circa 500.000 pacienti mor din cauza acestui cancer la nivel global. Totodata, anual, in lume, sunt diagnosticate 1,3 milioane de noi cazuri.