Consumul moderat de alcool nu este periculos pentru organism, din contra. Problemele apar atunci cand se depaseste limita. Si cea mai mai problema este mahmureala de a doua zi.
Potrivit doctorului Gheorghe Mencinicopschi, cel mai repede se metabolizeaza alcoolul din bauturile spirtoase de tip vodka, tequila, whisky, palinca, tuica naturala. Ceva mai greu se absoarbe alcoolul din vin alb, vin rosu si mult mai greu cel din lichioruri, bere, cocktail-uri. In cazul in care ai depasit limita, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi cat mai repede la culcare. Prin somn organismul se reface, procesele de detoxifiere fiind mai eficiente, spune medicul.
A doua zi nu trebuie ,,sa sariti" direct pe mancare, ci menajati-va tubul digestiv, consumand alimente usoare in cantitati moderate, bogate in fibre, vitamine, saruri minerale, fructe proaspete de sezon, legume crude. Uneori este utila si o cafea neagra, neindulcita si fara frisca, lapte sau creamer.
Este recomandat sa consumati multa apa minerala la temperatura camerei. De asemenea, puteti bea o ceasca de zeama de varza, nu mai mult. Dupa betie continuati sa consumati un timp alimente usoare, dar bogate nutritional in enzime active, vitamine, minerale, fitonutrienti, proteine de calitate (fructe, legume crude, peste la cuptor, carne de pui fara piele la gratar).