Perioada sarcinii reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viaţa unei femei. Aducerea pe lume a unui copil este evenimentul cu cea mai mare încărcătură emoţională pe care o femeie îl parcurge.
Transformările survenite odată cu înaintarea sarcinii, momentul naşterii şi întâlnirea cu micul pui de om, reprezintă împlinirea unei femei. Însă această etapă atât de înălţătoare vine, în majoritatea cazurilor, cu foarte multe schimbări resimţite la nivel fizic.
Perioada sarcinii
Perioada sarcinii se împarte în trei trimestre, fiecare dintre acestea fiind caracterizat de transformările pe care le aduce la nivel fizic şi emoţional, schimbări dictate de evoluţia fătului şi de efectele pe care le are aceasta asupra corpului mamei. Primul trimestru de sarcină este cel de acomodare, în care viitoarea mamă începe să se obişnuiască cu noul statut. Schimbările fizice nu sunt vizibile, însă este perioada specifică greţurilor şi schimbărilor de dispoziţie. Începând cu al doilea trimestru, burtica începe să fie vizibilă, greţurile matinale dispar, iar mama se simte foarte bine, trimestrul al doilea fiind denumit şi perioada de miere a sarcinii. Însă odată intrată sarcina în trimestrul trei, schimbările la nivel fizic sunt foarte vizibile, iar disconfortul începe să se instaleze. Medicii recomandă ca greutatea pe durata sarcinii, să fie ţinută sub control, însă acest lucru poate fi destul de dificil, astfel că majoritatea proaspetelor mămici constată după naştere că rămân cu multe kilograme în plus, îşi pierd uşurinţa de mişcare şi mobilitatea, nu mai au acelaşi tonus, au dureri de spate şi se confruntă cu oboseala excesivă.
Cum îţi recapeţi silueta
Dacă alegi să alăptezi, procesul de pierdere a kilogramelor în plus va fi mai rapid, alăptarea facilitând arderea caloriilor. Conform recomandărilor medicale, refacerea totală după o sarcină şi revenirea la forma anterioară se va produce în decurs de un an, într-un mod firesc şi fără măsuri foarte severe. Astfel, cu o dietă echilibrată şi cu mişcare fizică, corpul proaspetei mămici se va reechilibra. Însă, perioada sarcinii poate acţiona pe multe paliere, iar urmările acesteia pot fi dublate şi de noile contexte sosite odată cu îngrijirea bebeluşului.
Durerile de spate dobândite pe perioada sarcinii pot fi mult accentuate de activităţile specifice, respectiv purtatul în braţe al bebeluşului, poziţiile aplecate peste cădiţă în timpul băiţei, posturile greşite în timpul alăptării. Pentru diminuarea durerilor de spate, se poate interveni prin purtarea anumitor centuri care vor favoriza ameliorarea durerilor resimţite la nivelul spatelui. Accesând https://www.bebeprice.ro/ se pot achiziţiona centuri abdominale postnatale, ideale pentru sporirea confortului şi pentru diminuarea durerilor.
Mişcarea în aer liber
Una dintre măsurile cel mai uşor de adoptat în vederea diminuării urmărilor unei sarcini, o constituie mişcarea în aer liber. Plimbările regulate cu bebeluşul, pe aleile unui parc de exemplu, vor acţiona într-un mod benefic, atât asupra fizicului, tonifiind musculatura, cât şi asupra psihicului, facilitând reechilibrarea emoţională şi diminuarea oboselii excesive. Pe măsură ce bebeluşul creşte şi poate fi lăsat în grija altcuiva, mama poate începe un program sportiv organizat, contribuind astfel semnificativ la refacerea siluetei şi la recăpătarea tonusului.