2,3K
Ultravioletele, transpiratia si igiena excesiva pot agrava acneea. Pentru a evita „exploziile“ acneice care pot aparea in sezonul cald, sunt necesare adaptarea tratamentului si aplicarea cremelor cu factor de protectie solara.
Peste 85% din adolescenti, dar si un numar mare de adulti se confrunta cu problema cosurilor la nivelul fetei, gatului, pieptului sau spatelui, se arata in noul Ghid de diagnostic si tratament pentru acnee pus la dispozitia medicilor din Romania. In adolescenta, leziunile acneice sunt mai frecvente la baieti, in schimb, la varsta adulta, femeile cu acnee sunt mai numeroase decat barbatii.
Indiferent de varsta sau de gradul de acnee, cand vremea se incalzeste, problemele se pot agrava. Exista mai multi factori care influenteaza acutizarea si cresterea numarului de leziuni acneice. Printre cele mai importante se numara transpiratia. Atunci cand pielea este umeda, exista un risc mai mare ca leziunile deja existente sa se infecteze. Insa si igiena excesiva poate agrava acneea.
Sapunurile care usuca pielea imediat dupa utilizare si lotiunile de curatare dezinfectante utilizate excesiv atunci cand temperaturile sunt ridicate determina o crestere a secretiei de sebum. De aceea, specialistii recomanda utilizarea lor doar de doua ori pe zi. Aparent, dupa expunerea la soare, leziunile acneice se imputineaza si chiar se vindeca. Este doar o iluzie, insa.
Medicul dermato-venerolog Oana Clatici, recomanda si persoanelor cu acnee sa-si aplice creme cu factor de protectie solara pe pielea ce urmeaza a fi expusa la razele ultraviolete, de fiecare data cand ies din casa. „Exista creme dermatocosmetice cu FPS special concepute pentru tenul acneic, adica au in compozitie substante noncomedogene si care nu agraveaza acneea", spune medicul Oana Clatici.
Si tratamentul antiacneic trebuie adaptat, in sensul ca lotiunile cu retinol, care dau fotosensibilitate, se aplica doar seara. Odata cu venirea caldurii, trebuie consultat medicul dermatolog si in privinta dozelor de tratament antiacneic.