Cat de sanatos este usturoiul s-a tot discutat, insa despre felul in care trebuie sa-l consumam, se stie prea putin.
Cercetatorii de la Universitatea din Connecticut au ajuns la urmatoarea concluzie: cu cat usturoiul se afla intr-o stare mai naturala, cu atat este mai eficient pentru sanatate. Atat usturoiul intreg, cat si cel sub forma de mujdei au efecte cardioprotective si, in cazul unui atac de cord, permit o recuperare mai buna si mai eficienta a inimii. Aceste lucruri se datoreaza si hidrogenului sulfurat continut in usturoi, care are un efect de relaxare a vaselor de sange si imbunatateste circulatia sanguina.
Pudra de usturoi, pe de alta parte, nu este un adevarat substitut al usturoiului proaspat. Ea nu contine toate proprietatile usturoiului intreg si nici macar aroma puternica a acestuia. De fapt, pudra este obtinuta prin uscarea si pisarea usturoiului si, uneori, pentru un plus de aroma, ii sunt adaugate anumite ingrediente artificiale.