Este întrebarea pe care a pus-o chiar Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), în cadrul evenimentului de lansare a campaniei de informare “Medicamentele generice: eficienţă, calitate şi siguranţă la un preţ mai mic”.
Savu a afirmat că nu înţelege de ce în cazul produselor antiinflamatoare (împotriva durerilor şi febrei), oamenii cheltuiesc 15, 20 sau 30 de lei pentru o cutie de Nurofen (produs ce nu necesită prescripţie), când există variante mai ieftine, care costă 5 lei.
În România, medicii prescriu medicamentele pe baza substanţei active, care se regăseşte în mai multe produse sub diferite denumire comerciale şi preţuri diferite. Doar în anumite cazuri se poate face prescrierea pe brand. Farmaciile sunt de asemenea obligate să elibere pacientului produsul cu cel mai mic preţ, însă în practică s-a dovedit că pot exista sincope. Recent, Ministerul Sănătăţii a demarat un control în farmaciile din ţară pentru a vedea cum se face eliberarea de medicamente. Acţiunea este în derulare iar rezultatele de până acum nu au fost făcute publice.