Cercetatorii de la Universitatea din California, Riverside, au descoperit in premiera o noua metoda de prevenire a metastazelor, aducand argumente stiintifice la ceea ce pana acum era doar o ipoteza in lumea medicala. Este vorba de consumul de suc de rodii, care poate stopa proliferarea celulelor canceroase in organism, in special in ce priveste raspandirea cancerului de prostata la oase.
Rezultatele studiului realizat de o echipa ce oameni de stiinta condusa de profesorul Manuela Martins-Green au fost prezentate la cea de-a 50-a reuniune anuala a Asociatiei Americane de Biologie Moleculara, desfasurata ieri la Philadelphia. Potrivit cercetarilor, la barbatii care au suferit interventii chirurgicale sau radioterapie pentru cancerul de prostata s-a constatat incetinirea semnificativa a cresterii productiei de antigen specific prostatic dupa ce au consumat un pahar de suc de rodii pe zi.
Desi s-au facut numeroase cercetari in domeniu, cancerul de prostata in stadii mai avansate nu beneficiaza in prezent de un tratament definitiv. Daca acesta apare dupa o operatie sau expunere la radiatii, de regula medicii recomanda supresia hormonului masculin, testosteronul, pentru a inhiba cresterea celulelor canceroase. Insa, cu timpul, apare rezistenta la terapia de supresie, iar cancerul devine extrem de agresiv si provoaca metastaze la nivelul maduvei spinarii, la nivel limfatic sau al plamanilor, din care rezulta decesul persoanei bolnave.
Potrivit noului studiu, anumite ingrediente din sucul de rodii au un impact molecular la nivelul celulelor canceroase prin intermediul carora se realizeaza stoparea proliferarii acestor celule in organism. Este vorba in special de compusii fenilpropanoizi, hidrobenzoati, flavonoide si acizii grasi conjugati (acidul punic are proprietati antiinflamatorii, iar polifenolii au o redutabila actiune antioxidanta, antimicrobiana si antitumorala). Cercetatorii de la universitatea americana sustin ca, datorita asemanarilor dintre structura si modul de actiune al celulelor canceroase active in cazul cancerului de prostata si ale altor tipuri de celule in cazuri de cancer la alte organe, aceasta descoperire ar putea fi utilizata in realizarea unor noi terapii oncologice.
Conform statisticilor, cancerul de prostata este pe locul doi in randul bolilor canceroase care afecteaza populatia de sex masculin in Romania, dupa cancerul pulmonar. Incidenta cancerului prostatic creste exponential cu varsta, un varf al acestei incidente fiind observat intre 60 si 80 de ani. Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza.
Bogata in calciu, fosfor, magneziu si fier, rodia (supranumita ‘fructul inimii’) este recomandata pentru prevenirea aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare, mai ales datorita reducerii nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale sistolice. Specialistii sustin ca un pahar cu suc de rodii este la fel de eficient ca o pastila de Viagra, iar cercetatorii israelieni dau asigurari ca sucul de rodii ar putea fi un remediu foarte eficient in caz de gripa, datorita proprietatii acestui fruct de a combate stresul oxidativ prin intermediul antioxidantul punicalagin, care se gaseste mai ales in seminte.
Totodata, rodia combate oboseala si efecte antibacteriene impotriva placii dentare. In Antichitate, sucul de rodie era folosit pe post de apa in desert. Potrivit legendelor, zeita Pamantului si-a pierdut fiica in favoarea zeului Infernului din cauza unui bob de… rodie! Simbol al abundentei, al fertilitatii si al norocului, rodia este un arbore originar din Persia, cu o inaltime ce variaza intre 5 si 8 metri, si se cultiva in regiunea mediteraneana, dar si in India, zonele uscate din sud-estul Asiei si in Africa tropicala.