Deși au fost promovate ca un ajutor pentru a te ajuta să renunți la fumat, țigările electronice nu au primit aprobarea Agenţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente ca dispozitive de renunțare la fumat.
Țigara electronică, sau vape-ul, după cum mai este denumită aceasta, e un dispozitiv care se diferențiază de țigările convenționale prin faptul că livrează aceeași cantitate de nicotină către utilizator, dar o face prin intermediul vaporilor, nefiind necesară arderea tutunului. Practic, aceste dispozitive funcționează prin încălzirea unui lichid, inhalat de către utilizator sub formă de vapori.
Recent, au fost descoperite leziuni pulmonare asociate direct vaping-ului. Medicii americani au raportat cazuri de persoane care utilizează vape-uri, sau țigări electronice, care s-au prezentat cu simptome precum: senzația lipsei aerului, febră, tuse, vărsături, durere în piept și amețeli.
De asemenea, au existat cazuri în care aceste simptome s-au acutizat, rezultând în spitalizarea pacienților, iar în cazuri extreme, moartea acestora.
Evali, afecţiunea indusă de ţigara electronică
În februarie 2020, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor CDC au confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau vaping, boală care poartă numele de Evali și 68 de decese atribuite acestei afecțiuni.
CDC a identificat acetatul de vitamina E ca o substanță chimică de îngrijorare în rândul persoanelor cu evali. Acetatul de vitamina E este un agent de îngroșare adesea folosit în produsele de vaporizare și a fost găsit în toate probele de lichid pulmonar de la pacienții cu evali examinați de CDC.
Bună dimineața la cafeluță și la țigară electronică.
Ăștia sunt plămânii unui tip în vârstă de 20 de ani, care fumează țigară electronică. A ajuns la spital cu dureri și cu senzația de sufocare. Boala este una relativ nouă și se numește EVALI, adică E-cigarette or Vaping Product, Use Associated Lung Injury. Adică leziuni pulmonare provocate de substanțele din țigările electronice și din lichidele pentru vaping. Se și moare din cauza lor.
Deci când vă mai spune cineva de la IQOS sau Glo că țigările electronice sunt sănătoase, să-i arătați pozele astea și să-i spuneți să plimbe ursul. La fel și când vedeți firme sau site-uri unde scrie „fumează sănătos”.
Nu există fumat sănătos.
Și mai dramatic este că țigările electronice sunt foarte populare printre minori. Industria tutunului știe asta și se bucură. E tot ce-și dorește: cât mai mulți dependenți de nicotină, care să o îmbogățească și mai mult.” este mesajul lui Robin Simion, un influencer de notorietate din România.
Cercetările efectuate de oamenii de știință cu privire la ingredientele din țigările electronice publicate în octombrie 2021 dezvăluie mii de ingrediente chimice în astfel de dispozitive, dintre care majoritatea nu sunt încă identificate. Printre cele pe care echipa de specialiști le-a putut identifica s-au numărat mai multe substanțe potențial dăunătoare, inclusiv cofeina, trei substanțe chimice care niciodată nu s-au găsit până acum în țigările electronice, un pesticid și două arome legate de posibile efecte toxice și iritații respiratorii.