Cercetatorii au descoperit ca imbatranirea creierului ar putea fi intarziata cu pana la doi ani la femeile in varsta, daca acestea consuma in mod regulat fructe de padure. Rezultatele provin dintr-un studiu care implica doar femeile, dar se poate aplica si la barbati. Expertii cred ca beneficiile provin din continutul ridicat de flavonoizi din fructele de padure si care pot proteja impotriva unei game largi de boli.
Echipa de cercetare din SUA a folosit date din studiul Nurses Health, care implica 121 700 de asistente medicale, cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani. Ele au completat chestionare de sanatate si date despre stilul de viata, incepand cu anul 1976. Intre 1995 si 2001, functia cognitiva a fost masurata la 16 010 de femei cu varsta de peste 70 de ani, la intervale de 2 ani. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stresul poate contribui la deteriorarea cognitiva si poate creste consumul de flavonoide care ar putea atenua efectele nocive.
Dr. Elizabeth DeVore si Dr. Brigham au declarat: ”Studiul nostru a examinat daca raportul mai mare de fructe de padure ar putea incetini rata de declin cognitiv. Noi oferim in primul rand dovezi epidemiologice ca fructele de padure pot incetini progresia de declin cognitiv la femeile in varsta”. Cercetarile suplimentare vor fi necesare pentru a concluziona daca antioxidantii din fructele de padure sunt benefice pentru creier.
Persoanele care consuma afine pentru o perioada mai lunga de timp sunt mai putin predispuse dementei si Alzheimerului. Asemeni afinelor, murele, capsunile si fragii aduc beneficii activitatii cerebrale. Cercetarile au aratat ca antioxidantii din fructe ajuta la protejarea celulelor din creier de actiunea radicalilor liberi si pot schimba si modul in care neuronii comunica intre ei.