Suntem in plina iarna. Vacanta a inceput, patinoarele s-au deschis. Pentru copii si, in general, pentru oamenii sanatosi, sporturile de iarna sunt o incantare. In schimb, gerul poate crea probleme pacientilor cardiovasculari.
Â
Se stie ca angina pectorala, durerea toracica numita si anghina de piept, este declansata de efortul fizic, de emotii puternice sau de frig, care duc la spasme ale arterelor coronare. Mai mult, efectul de sumare a efortului cu frigul creste de cateva ori riscul de angina. O situatie comuna este efortul de a indeparta zapada din fata casei. Daca persoana respectiva mai si fumeaza, riscul de infarct este maxim, deoarece ingredientele din fumul de tigara dau, de asemenea, spasme ale arterelor coronare. Am avut in iernile trecute pacienti care s-au prezentat la spital cu diagnosticul de infarct miocardic dupa ce au muncit la zapada.
Â
De asemenea, viscolul accentueaza gerul, adaugand minus 10 grade la temperatura indicata de termometru. Din aceasta perspectiva, se pare ca stam destul de bine in aceasta iarna. Frigul duce la spasme ale arterelor, nu numai in teritoriul coronarian, ci si la vasele mainii, fenomen care in medicina poarta numele de sindrom Raynaud.
Â
La cardiaci, gerul poate precipita un episod de insuficienta cardiaca. Persoanele cunoscute cu boli de inima este bine sa stea in casa si sa isi ia medicamentele cu rigurozitate.
Â
Iarna nu le este draga nici soferilor. Traficul auto dificil este un factor de stress, iar descarcarile de adrenalina duc la spasm coronarian. Situatia este cu atat mai grava cu cat la volan se afla o persoana care are probleme cardiace. Mai este de retinut faptul ca varstele extreme sunt vulnerabile.
Â
Principalele recomandari sunt:
-imbracamintea adecvata
-bauturile calde
-miscarea
Â
Extremitatile pot degera, de aceea caciula si manusile sunt indicate pentru a proteja urechile si degetele. Fularul asigura protectia coloanei vertebrale cervicale, prevenind spondiloza la acest nivel.
Â
Ceaiul sau cafeaua calde sunt binevenite, cu conditia sa nu fie prea fierbinti. In traditia romaneasca intra vinul fiert si tuica fiarta. Aceste bauturi nu trebuie consumate in nici un caz afara, la frig, ci in casa, si nici de persoanele care au contraindicatii la alcool!
Â
Miscarea in aer liber trebuie adaptata cu grija de medic, de la caz la caz, in functie de varsta si de eventualele boli asociate.