Hepatita C este o boala virala infectioasa, cauzata de virusul hepatitei C (VHC), ce se manifesta prin inflamarea ficatului si se transmite prin sangele unei persoane infectate, prin fluide corporale, de la mama la fat (in timpul sarcinii sau al nasterii), prin utilizarea de ace, seringi si alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic care vin in contact cu sangele infectat si care sunt nesterilizate corect. Hepatita C se poate transmite si prin folosirea in comun a obiectelor de igiena personala care pot veni in contact cu sangele (periute de dinti, aparate de ras, truse de manichiura), inteparea sau taierea accidentala cu instrumentar care are sange infectat pe el (in cazul personalului medical), precum si prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata.
Estimarile arata ca aproximativ un milion de romani ar fi infectati cu virusul hepatitei C. In Romania, tratamentul injectabil este compensat suta la suta, iar cel oral este compensat 25% de Casa Nationala de Asigurari de sanatate (CNAS), restul fiind suportat de companiile farmaceutice. Pentru a intra in schema de tratament, pe baza dosarului medical pacientii intra pe listele de asteptare.
Hepatita C poate fi depistata cu un simplu test, pe care fiecare roman si-l poate cumpara din farmacie cu 20 de lei. Identificarea timpurie a acestei maladii grave ar putea reduce suferinta si costurile tratamentelor, iar in functie de rezultat, care indica daca o persoana a trecut prin infectia cu virusul hepatitic C, pot fi continuate investigatiile.