O vizita la dentist se termina intotdeauna cu acelasi sfat: "Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi si asigurati-va ca folositi in fiecare seara ata dentara". O echipa de cercetatori de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, a constatat ca perierea dintilor este mult mai importanta decat se stie.
Fluorul este un mineral natural care previne descompunerea stratului de smalt protector de pe dinti. British Dental Association a spus ca, fluorizarea este o modalitate sigura si eficienta de reducere a cariilor. Dr. Anna Nordstom a declarat: "Oamenii ar trebui sa evite clatirea dintilor cu apa, dupa periaj". Pasta de dinti, prin continutul sau de fluor, este o modalitate usoara de a ne feri de probleme mult mai grave decat banalele carii dentare.
Persoanele care nu se spala cu regularitate pe dinti se pot alege cu afectiuni ale gingiilor, iar acestea din urma deschid usa microbilor, catre sistemul circulator. In cavitatea bucala se pot afla circa 700 tipuri de bacterii, iar microbiologii atrag atentia ca, daca ajung in sange, creste riscuri unui de atac de cord.
Prin vasele de sange deschise de sangerarea gingiilor, bacteriile patrund foarte usor in sange. Cand bacteriile ajung acolo, intalnesc mici fragmente sanguine, numite trombocite, care au rolul de a incheaga sangele atunci cand suferim o rana. Prin lipirea de trombocite, bacteriile le forteaza sa se inchege in vasele de sange, crescand riscul de blocare a acestora. Astfel, sangele este impiedicat sa ajunga inapoi la inima, a explicat dr. Steve Kerrigan, de la Colegiul Regal al Chirurgilor.
Concluzia cercetatorilor este ca, nu doar factorul ponderal influenteaza aparitia bolilor de inima, ci si starea de sanatate a dintilor.