Unul dintre cei mai utilizați îndulcitori artificiali din lume, aspartamul, urmează să fie inclus în iulie pe lista substanțelor ce pot cauza cancer, conform unor oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății citați de Reuters sub protecția anonimatului.
Mai multe concluzii vor fi prezentate de comitetul OMS privind aditivii alimentari, JECFA, și de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care a evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam, în cadrul analizei sale.
IARC evaluează dacă o anumită substanţă reprezintă un potențial pericol sau nu, fără a lua în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță.
Decizii similare ale agenţiei au stârnit îngrijorarea consumatorilor și au dus la numeroase procese în justiție, punând presiune pe producători să treacă la alternative mai sigure, scrie biziday.ro.
Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca apoi să îl elimine din nou în 2020. Aspartamul se regăsește și în unele băuturi dietetice ale companiei Coca-Coca.
Un studiu realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.
Din 1981 şi până acum, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient.