O definitie uzuala este dezordinea inimii caracterizata prin alterarea principalelor functii ale cordului: de umplere (diastolica) si, respectiv, de pompa (sistolica). Toate bolile de inima evolueaza catre insuficienta cardiaca cu viteza variabila dependenta de profilul fiecarui pacient. Mai mult, insuficienta cardiaca poate fi calea finala comuna pentru multe suferinte care tin de alte sisteme ale organismului. In prezent, insuficienta cardiaca este responsabila de mai multe decese decat cancerul.
Simptomele difera pentru insuficienta cardiaca stanga, in care predomina dificultatea respiratorie ce poate ajunge pana la edem pulmonar, fata de insuficienta cardiaca dreapta, in care predomina edemele gambelor ce pot evolua pana la ascita.
Dupa criteriul evolutiv, insuficienta cardiaca poate fi acuta (de ex. ca o complicatie a infarctului) sau cronica (urmare a unei boli cardiace mai vechi). Examenul radiologic evidentiaza marirea cordului, ecocardiografia masoara disfunctia cardiaca sistolica si diastolica prin fractia de ejectie ventriculara si alti parametri, iar peptidul natriuretic este markerul de laborator specific insuficientei cardiace. Electrocardiograma – ECG si coronarografia pot oferi informatii despre boala cardiaca de baza.
Clasificare functionala a insuficientei cardiace se face in patru clase NYHA (New York Heart Association), in functie de severitatea simptomelor.
Tratamentul insuficientei cardiace este complex. Primul pas este rezolvarea cauzelor reversibile ale insuficientei cardiace, cum sunt infectia, ingestia de alcool, anemia, tireotoxicoza, aritmia, hipertensiunea.
In ultimii ani, in tratamentul insuficientei cardiace au aparut schimbari conceptuale importante. De exemplu, in prezent se recomanda efortul fizic dozat in forme mai putin severe de insuficienta cardiaca. De asemenea, au aparut medicamente moderne cu performante terapeutice remarcabile.
Fara transplant de cord, insuficienta cardiaca cauzata de boala cardiaca ischemica nu este reversibila, iar functia cordului se deterioreaza odata cu trecerea timpului.