Se întâmplă că eşti gravidă şi ai ghinionul să fii cetăţean roman. Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, să locuieşti şi în Argeş! Belea mai mare nici că se poate! Nu mai pun la socoteală că te-ai trezit să faci copii într-un context în care statul nu te încurajează în niciun fel, analizele te destabilizează financiar, naşterea e gratuită dar… pe mulţi bani, E.Coli te pândeşte la orice pas, iar o brânză care înainte te strica la stomac, azi îţi bagă pruncul la dializă, nu ştii cât de sigur este să-ţi vaccinezi copilul, care sunt şansele să ieşi sănătos cu puiul din spital şi lista îngrijorărilor este atât de lungă încât…
Şi cu toate acestea, nimic nu poate descuraja o familie să se simtă împlinită prin venirea pe lume a copiilor. Aşa că, dacă se întâmplă să fii gravidă într-un astfel de ,,fericit” context, trebuie să tragi bine aer în piept, să te înarmezi cu mult optimism şi… să te rogi. Eu vă invit să o luăm la pas prin marea aventură a celor 9 luni aproape interminabile.
Step1 – Alegerea medicului
Primul şi cel mai important pas după ce afli că ai rămas însărcinată este alegerea medicului care îţi va monitoriza sarcina şi cu care vei aduce minunea pe lume. Să spunem că alegi să naşti în Argeş, căci nu toată lumea poate face naveta în Bucureştiul care pare a fi garanţia unei sarcini sigure şi a unei naşteri fără riscuri. Spre deosebire de Bucureşti, în Argeş naşterea pare a fi o loterie, supravieţuieşte cine are noroc şi, mai ales, o sarcină fără probleme. Dar şi cine are bafta să nu se pricopsească în spital cu vreo infecţie. Sau să nu aibă vreo complicaţie post-natală tocmai noaptea, când e şi mai riscant să strici somnul medicului de gardă.
Cum alegi medicul? Întrebând în stânga şi în dreapta pe cele care au născut înaintea ta şi consultând forumurile de specialitate, acolo unde mămicile îşi povestesc, în detaliu, experienţa avută cu un doctor sau altul. Este cea mai proastă idee, însă, pe de altă parte, altă variantă de a face comparaţii nu există. Este o idee proastă întrucât, dacă eşti o fire impresionabilă, rişti să faci avort spontan. Ce mi-a fost dat că citesc, excluzând mesajele care miroseau a manipulare, m-a pus serios pe gânduri. Fără a da numele medicilor, din raţiuni evidente, voi da citire câtorva comentarii venite din partea celor care au trăit pe propria piele evenimente mai puţin plăcute sau finalizate în mod tragic.
Ce spun mamele
,,Doctoriţa… este o criminală, ahtiată după bani şi chiar nu exagerez când spun asta. Cum e posibil, ca femeie însărcinată, să ajungi la spital în stare de urgenţă, la 2.30 noaptea, să-ţi spună că-i copilul mort, că ea n-are ecograf în spital şi să te cheme a doua zi la cabinetul particular? Iar la cabinetul particular îţi spune că este bine copilul şi că-i doar o infecţie urinară şi la câteva ore după să ajungi cu ambulanţa la spital, să pierzi copilul! Un medic bun se cunoaşte atunci când ai probleme serioase. Această nenorocită a omorât un copil care avea mari şanse să se nască!”
,,În 5 luni de sarcină nu mi-a luat niciodată tensiunea. Am făcut tensiune mare şi ea tot îmi dădea calciu şi vitamine. Nu a văzut că fătul meu nu avea lichid şi nu asimila nici o vitamină. Într-un final am ajuns de urgenţă la spital, unde era să mor şi eu, şi copilul, apoi m-au trimis la Bucureşti, unde m-au ţinut două luni sub supraveghere. Am venit acasă, am trecut pe la cabinet pe la ea, mi-a facut o ecografie şi a zis că sunt bine, când eu ştiam sigur ca e foarte grav copilul. Când am ajuns din nou la Bucureşti, copilul murise de o săptămână, iar ea nu a fost în stare nici măcar să vadă asta.”
,,Am pierdut copilul din cauza ei! Era perfect sănătos până în penultima lună de sarcină. Când m-am dus la control în luna a 8-a mi-a zis că nu-mi mai trăieşte copilul şi m-a trimis acasă să mi se declanşeze sarcina sau să mă duc să nasc cu medicul de gardă de la spital… Acum aştept şi eu să vină rezultatele de la autopsie, să văd cauza morţii fetiţei mele şi de cât timp era moartă în mine.. Am fost la un pas de septicemie…”
,,Doctorul… e un şnapan. Am fost la el tot timpul sarcinii, nu mi-a recomandat decât analize la cele mai scumpe clinici și la naștere m-a lăsat baltă.”
,, Am fost la acest medic pe toată durata sarcinii şi, deşi am cheltuit enorm de mulţi bani când mă chema la cabinet, dânsul n-a catadicsit să răspundă măcar la telefon când am intrat în travaliu. Nu mai vorbesc că îmi găsise vreo 3-4 motive de cezariană, iar eu am născut normal cu un alt doctor.”
,, Am înţeles că dr. …. ar fi avut la activ câteva decese de nou-născuţi la naşterile asistate de el. Pacientele vorbesc că din acest motiv refuză să asiste naşteri normale şi face la toate fetele doar cezariană. Decât să mă las operată cu instrumente nesterilizate la celebrul Judeţean, mai bine plec la Bucureşti.”
,, Mie, dr. … mi-a greşit tratamentul. Am fost nevoită să merg de urgenţă la Bucureşti, unde a trebuit să fiu operată de urgenţă pentru o extrauterină pe care renumitul doctor a diagnosticat-o drept… anexita! Nu doresc să comentez limbajul total ireverenţios al acestui medic!”
,,Impresia mea: superficial şi ahtiat după bani. Eu am fost abandonată de acesta la momentul naşterii, fiind nevoită să nasc natural cu asistentele, deşi îmi programase cezariana din motive de cordon al copilului înfăşurat după gât. Din fericire, s-a înşelat şi am născut foarte uşor.”
,,Un escroc care îşi ascunde incompetenţa! Comportament laş, mizerabil, incapabil de a rezolva complicaţiile postoperatorii generate de incompetenţa sa! Sfatul meu: dacă vă respectaţi sănătatea (sau chiar viaţa), fugiţi de el. Până la urmă tot la Bucureşti veţi ajunge, dar cu grave complicaţii.”
Ce-i de făcut?
O posibilă variantă ar fi o alegere pe criterii… matematice. Faci media comentariilor pozitive şi negative şi vei constata că, în timp ce unii medici se bucură de aprecierea a 70% dintre paciente, încrederea în alţii nu se ridică nici la 30%. Altfel… doar intuiţia este cea care ar putea să te ghideze, deşi e nevoie de mai mult atunci când faci astfel de alegeri.
Şi încă ceva! Pentru un plus de şansă, nu te gândi să naşti pe mână cu statul, adică să mergi la consultaţii în regim gratuit, la Spitalul Judeţean Argeş! Nimic nu-i înfurie mai mult pe medici decât să te vadă pe holurile spitalului, decât în cabinetul lor particular, unde o consultaţie, la pachet cu ecografia lunară, costă între 1 şi 3 milioane de lei.
Deşi bunicile şi mamele noastre aveau, într-o copleşitoare majoritate, o sarcină impecabilă fără niciun control şi năşteau natural, generaţia noastră este una dezastruoasă: nu poate naşte dacă nu e monitorizată lunar, trebuie să umble cu No-Spa-ul şi Scobutilul în geantă la orice contracţie, iar cezariana este singura soluţie, cordonul înfăşurat o dată în jurul fătului fiind cel mai mare impediment cu putinţă.
Dar despre toate acestea vom vorbi în celelalte episoade. Aştept cu interes opiniile, povestioarele şi experienţele dumneavoastră.