1,6K
Potrivit unui studiu publicat recent in Marea Britanie, legumele proaspete reduc aparitia cancerului bucal in randul femeilor care fumeaza. Medicul Nigel Carter, Director Dental Health Foundtion sustine ca este nevoie de o serie de studii mai ample pentru a determina cantitatile de legume necesare a fi incluse in dieta zilnca pentru a se obtine o reducere moderata a acestui risc.
Medicul afirma ca ,,aproximativ o treime din cazurile de cancer bucal sunt asociate cu dietele nesanatoase. Fundatia noastra le recomanda oamenilor sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata, in care fructele si legumele sa se regaseasca in abundenta. Exista, totodata numeroase dovezi care atesta faptul ca moleculele de Omega 3, prezente in carnea de peste si in oua, contribuie la reducerea riscului de aparitie a cancerului bucal. Acelasi efect a fost observat si in cazul alimentelor bogate in fibre, precum orezul brun, pastele integrale, nucile si semintele".
Cancerul bucal inregistreaza o frecventa de doua ori mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor, desi, in ultimii ani, numarul femeilor diagnosticate cu aceasta maladie a crescut semnificativ. In trecut, boala avea o frecventa de cinci ori mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor, aceasta schimbare datorandu-se, probabil, modificarilor inregistrate in stilul de viata din societatea moderna.
Carter a mai adaugat: ,,Numarul persoanelor tinere diagnosticate cu cancer bucal, cancer al gatului si cancer al tubului digestiv a crescut tot mai mult’’. Cercetatorii considera ca aceasta evolutie este cauzata de fumatul excesiv, consumul de alcool si dietele nesanatoase din randul tinerilor, iar studiile recente au reliefat o crestere dramatica a cazurilor de cancer bucal, favorizata de virusul papiloma si de sexul oral.