Fiecare etapa a vietii este caracterizata prin nevoi speciale. Din acest motiv, alimentatia poate varia in functie de varsta.
Adolescentii sunt in curs de formare al masei osoase, acest proces continuand si dupa atingerea varstei de 20 de ani. De aceea, este extrem de important sa oferim organismului substantele nutritive potrivite sub forma de calciu si vitamina D, care se gasesc in alimente ca lapte slab, iaurt sau branza de casa. Tot in aceasta perioada, corpul adolescentilor isi formeaza masa musculara, proces care necesita prezenta in alimentatie a cat mai multor proteine sanatoase, care se gasesc in peste, pui, carne slaba si proteine vegetale, cum este soia.
Adesea, alimentatia adolescentilor este lipsita de fibre. Ea ar trebui imbogatita cu mai multe fructe si legume proaspete, precum si mancaruri care contin cereale integrale (orez negru, orz, paine din faina integrala si ovaz). Aceste alimente sunt si o sursa importanta de potasiu, un mineral valoros pentru o buna dezvoltare a corpului adolescentilor.
Proteinele, sunt recomandate in formarea musculara a tinerilor
La varsta adulta, consolidarea si mentinerea masei musculare reprezinta una din principalele arme de lupta impotriva cresterii in greutate care apare pe masura ce avansam in varsta. Nevoile energetice pe care le avem depind, in mare parte, de cantitatea de muschi pe care o detinem, intrucat tesuturile musculare consuma mai multe calorii decat orice alte tesuturi din corp. Proteinele sunt cheia in procesul de formare a masei musculare. Este indicat sa consumam proteine din carne slaba, peste, pui, proteine de soia si produse lactate.
Pe langa includerea proteinelor sanatoase in alimentatie, este indicat sa consumam alimente slabe, fructe si legume din abundenta, precum si cereale integrale. Grasimile nu trebuie evitate in totalitate, in sensul ca sunt recomandate grasimile naturale din peste, nuci, avocado si ulei de masline.
Ai trecut de varsta a doua? Protejeaza-ti articulatiile si oasele! Oasele si articulatiile nu mai sunt la fel de rezistente ca in tinerete, dar nu inseamna ca putem sa renuntam la practicarea exercitiilor. Sportul si miscarea ne ajuta sa nu luam in greutate, ne fac oasele mai rezistente, precum si creierul si sistemul cardiovascular. Combinatia dintre alimentatie sanatoasa si miscare este unul dintre cele mai bune remedii impotriva imbatranirii.
Chiar si cateva kilograme in plus fata de greutatea ideala ne pot provoca probleme de sanatate. Ele pot duce la cresterea tensiunii arteriale, precum si a nivelului de zahar si de grasimi din sange – cum este colesterolul -, care pot mari riscul aparitiei diabetului de tip 2 si bolilor cardiovasculare. Nu trebuie sa uitam, de asemenea, ca excesul de greutate apasa greu si asupra articulatiilor.