Falsificarea medicamentelor este fenomen foarte rar, întrucât medicamentele sunt urmărite pe serii şi loturi, iar orice neregulă alertează un întreg sistem, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, pentru Mediafax.
"Fenomenul este foarte rar. Vorbim de cazuri punctuale care apar rar pe piaţă pentru că medicamentele sunt urmărite pe serii şi loturi. Nu ne îngrijoreză situaţia pentru că nu este un fenomen. Dar este bine că aceste cazuri sunt identificate rapid. Comericanţii care acceptă să se implice în astfel de falsuri trebuie scoşi de pe piaţă definitiv, pe lângă consecinţele de natură penală care se impugn." a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Totodată Zaharescu a precizat că orice producător ale căror medicamente au fost falsificate se poate constitui parte civilă în procesul intentat "falsificatorului" şi poate cere daune morale şi materiale.
La rândul lui preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitive Medicale (ANMDM), Marius Savu a spus că a primit sesizări de la omologii lui din Gemania şi Danemarca privind câteva zeci de cutii cu medicamente false cu numele Herceptin, Avastin şi Maptera, produsele fiind folosite în tratamentele oncologice. ANMDM a sesizat la rândul său autorităţile, în 2014.
El a mai spus că pacienţii nu ar fi avut motiv să meargă la farmacii să cumpere medicamente citostatice, întrucât acestea sunt eliberate gratuit prin programele naţionale.
Vă reamintim că o grupare care comercializa medicamente contrafăcute a fost destructurată miercuri de autorităţile române, după 64 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt.