După cum v-am informat, încă din anul 2016, conducerea Primăriei Mioveni a decis să instaleze defibrilatoare în toate școlile din oraş, dar şi în alte instituţii aflate în subordinea aflate în subordinea Consiliului Local.
Astăzi, la Primărie a avut loc o nouă şedinţa de instruire pentru folosirea celor 15 defibrilatoare achiziţionate.
Un astfel de aparat poate fi folosit de orice persoană, care trebuie să fie atentă doar la instrucţiunile vocale pe care le dă acest tip de defibrilator pentru resuscitarea cardio-respiratorie şi să execute întocmai mânuirea lui.
Practic, omul care foloseşte aparatul trebuie să apese pe un buton, să aştepte comenzile vocale şi să acţioneze întocmai şi să lipească electrozii de pe aparat în două locuri pe corpul celui în stop cardio respirator care trebuie resuscitat cu şocuri electrice.
Importanţa folosirii defibrilatorului este dată de cifre: dacă nu este utilizat sau nu i se execută măcar manual manevre de resuscitare (30 de compresii eventual alternativ cu două insuflaţii) şansa de a mai trăi scade cu 15% la fiecare minut ce trece, spun medicii.
Amintim că aparatele se găsesc în următoarele locaţii: Primăria oraşului, Şcoala Gimnazială „George Topârceanu”, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Colibaşi, Liceul Tehnologic de Construcţii de Maşini Mioveni, Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu”, Grădiniţa „Tic-Pitic”, Grădiniţa „Campionii”, Grădiniţa „Florile Soarelui”, Piaţa Agroalimentară „Dacia”, Centrul Cultural Educativ, Poliţia Locală Mioveni, Bazinul de Înot (în timpul sezonului cald, la Baza de Agrement Bemo), S.V.S.U. Mioveni şi sala de sport a Şcolii „Liviu Rebreanu”.
Potrivit statisticelor, stopul cardio-respirator omoară mai multe persoane decat accidentele de mașină, cancerul, diabetul sau orice altă afecțiune de acest gen.
90% dintre cei afectați intra în fibrilatie ventriculară, ceea ce înseamnă ca pot fi salvați daca se intervine imediat. Din pacate, asta se întamplă foarte rar pentru ca nu este omenește posibil ca ambulanța să ajunga în timp util la bolnav.
În caz de stop cardiac, fiecare secundă contează!