Ieri, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat, la Palatul Parlamentului, că există o sumă totală de aproximativ 400 de milioane euro, care ar putea fi investită în infrastructura sistemului de sănătate românesc. Pentru o parte importantă din această sumă, adică 250 milioane euro, nu există proiecte în acest moment și nu știe dacă banii pot fi pierduți din această cauză.
Ar fi bine să afle și să comunice, zicem noi, la fel cum ar fi fost bine bine ca, până în acest moment, să fi existat strategii clare de utilizare a acestor bani, pentru că sistemul de sănătate românesc are nevoie de orice resursă financiară, în regim de urgență, iar pierderea unor asemenea sume de bani ar fi echivalentă cu un malpraxis strategic, pentru care cineva va trebui să răspundă.
"Mai avem bani la dispoziție. Voi discuta mâine (joi-n.r.) cu domnul ministru al Sănătății pentru 280 de modernizări de spitale și de unități sanitare pentru care nu avem proiecte la această oră. Deci, suma totală este de aproape 400 de milioane de euro pentru sistemul sanitar, din care 150 de milioane sunt pentru cele trei spitale regionale. Pentru restul nu avem proiecte și acest lucru trebuie să îl discutăm mâine cu ministerul Sănătății", a afirmat Corina Crețu.
Mioveniul construiește un spital nou, primul construit în România, din fonduri publice, după 1989. Cu toate acestea, nu sunt semne clare că această investiție, atât de importantă și de necesară, va primi sprijin financiar și din alte surse, Primăria Mioveni asumându-și, deocamdată, cea mai pesimistă posibilitate, aceea de a suporta singură efortul de plată uriaș. Lucrările avansează foarte rapid, ceea ce înseamnă că ritmul de plată este direct proportional.
Să sperăm că anunțata vizită (de lucru) a ministrului sănătății, Florian-Dorel Bodog, pe șantierul noului spital din Mioveni, se va solda cu o firească introducere a acestei investiții pe harta nevoilor sanitare solicitată imperios de comisarul european Corina Crețu. Acest spital e mai mult decât un simplu proiect și poate fi considerat o modernizare “din temelii” a actualului Spital Orășenesc Sf. Spiridon, nu-i așa?
"Invit toate unitățile sanitare care consideră că au nevoie de modernizări, mai sunt bani la dispoziție, 250 de milioane de euro care pot fi folosiți în actuala perioadă de programare în domeniul sanitar. Mai avem de discutat cu domnul ministru faptul că nu am primit până acum harta nevoilor sanitare ca să știm unde, cum, ce investim, după cum nu am primit nici harta nevoilor în ceea ce privește deșeurile. Avem cinci condiționalități ex ante din 25 care nu sunt îndeplinite".
Doamna comisar remarcă faptul că cele trei spitale regionale din Cluj, Craiova și Iași au ieșit din faza studiilor de fezabilitate cu speranța ca, din 2018, să înceapă construcția lor. Poate că nu e prea târziu ca spitalul din Mioveni să beneficieze de bani europeni, măcar pentru dotări, samd… Demersuri s-au făcut, dar, probabil, se pierd prin hățișul procedurilor și al extrarigorilor de acordare a fondurilor europene
" Am înțeles că există niște proiecte de modernizare. Am vizitat, de pildă, Spitalul Parhon, am vizitat Spitalul din Bistrița care, după părerea mea, este un spital fanion construit, refăcut pe fonduri europene 2007-2013 (…) Am înţeles că s-a încheiat contractul pentru studii de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi cu Banca Europeană de Investiţii. Dânşii estimează că aceste studii vor dura în jur de 6-8 luni, după care vor trebui lansate procedurile de licitare. Din câte am înţeles, mi-au spus cei din serviciile mele că sunt optimistă spunând că vor începe lucrările în 2018, dar în orice caz sunt proiecte de infrastructură care necesită timp. Locaţiile sunt stabilite, acest lucru l-am realizat într-un an de zile, proiectul pentru studii de fezabilitate, contractul a fost semnat, urmează ca unităţile, cei care vor construi să liciteze, şi în funcţie de cum vor merge aceste licitaţii speranţa mea rămâne în continuare că în 2018 va începe contrucţia”
Ar fi cazul să vedem dacă lungul drum al vorbelor, până la faptă, va fi parcurs, spre beneficiul sănătății naționale.