1,7K
Meloterapia a reprezentat un subiect important si, in acelasi timp, interesant pentru oamenii de stiinta. Cu toate acestea, terapia prin muzica, nu a fost, si nu este folosita asa cum ar trebui de catre societatea moderna. Potrivit descopera.ro, cercetarile recente pe aceasta tema au relevat faptul ca meloterapia poate ajuta la vindecarea unor afectiuni precum accidente vasculare grave, epilepsie sau anxietate.
Cercetatorii au descoperit faptul ca ,,utilizarea muzicii sprijina tratamentul medicamentos, crescandu-i eficienta, pentru ca muzica stimuleaza emotiile pozitive si intareste motivatia pacientilor de a particpa la exercitiile pentru recapatarea mobilitatii. Muzica reduce intensitatea starilor de oboseala, anxietate si proasta dispozitie, iar in cazul in care se practica sub forma unor sesiuni terapeutice in grup, stimuleaza interactiunile sociale, cu consecinte benefice asupra moralului pacientilor”.
Un studiu realizat in 2001, a relevant faptul ca ascultarea ,,Sonatei pentru doua piane in re major” a lui Mozart reduce activitatea epileptiforma in anumite regiuni ale creierului. O singura melodie (Acroyali, compusa de Yanni), care seamana la tempou si linie melodica cu sonata lui Mozart, a mai creat asupra pacientilor starea de descrestere a activitatii celebrare, desi dupa profani cele doua compozitii nu par sa aiba nimic in comun.
Prin urmare, legatura dintre muzica si organismul uman este mai stransa decat pare. Ramane in grija cercetatorilor sa descopere cauzele si efectele acestei terapii, pentru ca, mai apoi, sa ne invete sa o folosim in favoarea noastra.