În grija sa înduioşătoare de a-i apăra pe fumători de obiceiurile lor nocive dar şi a-i apăra pe nefumători de… fumurile tutungiilor, statul şi-a pus la dispoziţie şi telefoanele. Astfel, la 112, dar şi la numărul de telefon al poliţiei locale sau al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, cetăţenii cu spirit civic îşi pot da confraţii în gât dacă îi prind asupra faptei.
Poliția, ISU și Jandarmeria sunt ultimele instituții adăugate de Guvern pe lista celor care vor păzi respectarea prevederilor anti-fumat. Aceste instituții se vor adăuga Ministerului Sănătății și Protecției Consumatorilor, entități care, în conformitate cu vechile prevederi, sunt și acestea obligate să vegheze la respectarea prevederilor anti-fumat.
Ghidul anti-fumat arată că, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă: spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis” și dacă este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii. Potrivit ghidului, trebuie introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară, trebuie afișat un număr de telefon și un site de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii. Se va verifica dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară și dacă miroase a fum de țigară. Persoanele însărcinate cu aplicarea legii vor avea dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.