Obezitatea aparuta la copii si adolescenti are un impact deosebit asupra starii de sanatate, atat fizica cat si psihica. Numarul cazurilor de obezitate la scolari, mai ales in invatamantul primar, s-a dublat in ultimii opt ani, din cauza stilului de viata nesanatos al micutilor, potrivit unui studiu al Institutului de Sanatate Publica (ISP) Bucuresti.
,,In Romania, datele examenelor medicale de bilant efectuate in unitatile de invatamant la clasele I, IV, VIII, XII, prelucrate si interpretate la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, Compartimentul de Igiena Copiilor si Tinerilor, au pus in evidenta o crestere a prevalentei obezitatii neendocrine, prevalenta care s-a dublat in ultimii opt ani” a anuntat semnatarul raportului, conferentiar doctor Aurelia Cordeanu, medic primar igiena, cercetator stiintific si sef al compartimentului.
Astfel, pe grupe de varsta se constata o crestere mai accentuata a obezitatii la copiii din invatamantul primar. Daca in 2001, in clasa a IV-a, obezitatea neendocrina a fost de 1,6%, in 2008 a ajuns la 3,6%. La clasa a VIII-a, prevalenta obezitatii a fost de 1,7% in 2001 pentru ca sapte ani mai tarziu sa creasca la 3,4%, iar in clasa a XIIa, ponderea obezitatii a crescut de la 1,4% in 2001 la 2,8% in 2008.
Conferentiar doctor Aurelia spune ca, intre factorii etiologici ai obezitatii se regaseste stilul de viata nesanatos, concretizat printr-un orar al meselor modificat, adica micutii mananca de doua ori pe zi sau numai odata.
,,Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustari pe parcursul unei zile, constand in dulciuri, minuturi, snacks-uri si, rareori, consuma fructe. In alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase. Astfel ca, in structurarea regimului de activitate si odihna, sunt prezenti numerosi factori de risc, dintre care cei mai importanti vizeaza regimul alimentar dezechilibrat, cu consum crescut de alimente hipercalorice, activitatea fizica redusa, sedentarismul si durata insuficienta a somnului” a mai spus medicul.
Un alt factor ce pericliteaza viitorul adolescent si mai tarziu, adult, este faptul ca gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate, cu toate fenomenele negative si complicatiile ce le implica. Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramana obezi ca adolescenti decat copiii cu greutate normala. In jur de 80 la suta din adolescentii obezi devin adulti obezi.
Obezitatea afecteaza si din punct de vedere psihologic. De cele mai multe ori, copiii si adolescentii obezi prezinta complexe de inferioritate, autostima relativ scazuta sau fluctuanta, perspective mai reduse in gasirea unui loc de munca, izolare sociala. Cei care sufera de obezitate sunt convinsi ca aceasta boala este un handicap fizic.
In Europa prevalenta obezitatii la copii este de 16-20 la suta, cu extreme de zece la suta in tarile scandinave si de 30 la suta in fosta RDG. In Marea Britanie, copiii supraponderali reprezinta 22 la suta din copiii in varsta de 6 ani si 31 la suta dintre cei de 15 ani. In SUA, copiii supraponderali reprezinta 27 la suta dintre cei in varsta de 6 ani si 11 ani si 22 la suta dintre cei de 12 si 18 ani. In Statele Unite ale Americi, prevalenta a crescut in ultimii 25 de ani de 2,3-3,3 ori, iar in Anglia de 2-2,8 ori in ultimii zece ani, a precizat seful Compartimentului de Igiena Copiilor si Tinerilor din ISP Bucuresti.