Stilul de viata contemporan ne ofera multiple avantaje, dar si unele inconveniente, cum este depasirea limitelor fiziologice ale greutatii corporale. Obezitatea este definita empiric ca acumulare excesiva de grasimi in organismul uman, iar in termeni medicali, cresterea cu peste 30% fata de greutatea ideala, utilizand indicele masei corporale (IMC).
Dereglarea metabolismului lipidic are determinanti genetici (lipsa unei proteine reglatoare numite leptina) si determinanti de mediu (sedentarismul, alimentatia excesiva, etc.). In ultimii ani am remarcat, in practica medicala, cresterea constanta a numarului de obezi cu probleme cardiovasculare si respiratorii. Unii pacienti din aceasta categorie ajung chiar la 200 kg, fiind extrem de vulnerabili la complicatii potential fatale, ca insuficienta cardiaca prin suprasarcina si tromboembolismul pulmonar.
Pacientii obezi se ingrijesc mai greu, necesitand uneori asistenta pentru igiena corporala si transport. In cazul in care obezii se imbolnavesc, diagnosticul se pune mai greu decat la normoponderali, abordarea clinica si imagistica facandu-se prin intermediul unui strat de grasime. De asemenea, tratamentul farmacologic presupune adaptarea dozelor fiecarui medicament in functie de solubilitatea in grasimi. In plus, abordarea unei vene in urgenta poate fi o problema, intarziind actiunea medicamentului.
In unele tari, obezitatea cuprinde mai mult de o treime din populatie, tendinta fiind in continuare crescatoare. Acest trend este valabil si la noi. Obezitatea a devenit in prezent o problema de sanatate publica, necesitand masuri energice de informare a populatiei din partea autoritatilor medicale. Ea este deseori asociata cu hipertensiunea, dislipidemia, dereglari ale metabolismului glucidic, etc.
In afara impedimentelor de ordin estetic, calitatea vietii si longevitatea persoanelor obeze sunt inferioare fata de persoanele normoponderale.
Prin urmare, recomandam:
»constientizarea pericolelor pentru sanatate pe care le presupune obezitatea si acordarea atentiei cuvenite rezolvarii acestei probleme metabolice;
»evitarea exceselor alimentare de orice fel;
»efortul fizic dozat, preferabil in aer liber, cu acordul medicului, dupa un program bine stabilit;
»diagnosticarea si tratarea precoce a bolilor endocrine care evolueaza cu greutate corporala crescuta;
»medicatia specifica, prescrisa de medic, de la caz la caz.
Ne putem bucura de preparatele culinare cu moderatie, facand miscare cu regularitate si apeland la sfatul medicului!