O echipa de cercetatori francezi de la INSERM (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala), condusa de profesorul Etianne-Emile Baulieu a facut cercetari asupra unor sectiuni de creier provenind de la pacienti decedati, care au suferit de dementa. Au constatat o scadere puternica a proteinelor FKBP52 la persoanele cu boala Alzheimer. Analiza acestor proteine, care lipsesc in creierul pacientilor cu Alzheimer, sugereaza crearea unui medicament impotriva bolii neurodegenerative acum incurabile.
Cel ce a descoperit pilula de avort RU486, acum in varsta de 85 de ani, spera sa moduleze activitatea acestei proteine pentru a vindeca aceasta boala ce cauzeaza pierderea progresiva a functiilor mentale, inclusiv a memoriei. Alzheimer afecteaza intre 10% si 30% dintre persoanele de peste 85 de ani.
Etienne-Emile Baulieu: ,,Am considerat ceea ce am in vedere ca pe o arma. Este proteina numita FKBP52. Aceasta ar putea sa controleze functionarea unei alte proteine, numita TAU, care este daunatoare, ale carei patologii sunt critice in procesele care provoaca dementa si forma sa cea mai frecventa: boala Alzheimer”.
Cu doi ani in urma, profesorul publica impreuna cu Beatrice Chambraud, rezultatul studiilor pe celule ale creierului izolate intr-un tub de testare in vitro. Recent, impreuna cu Julien Giustiniania, s-au obtinut rezultate la om. Rezultatele arata ca la persoanele care au murit de boala Alzheimer sau de alte boli neurodegenerative, legate de proteina TAU , s-a constatat o lipsa de 75% din proteina FKBP52.
Aceasta proteina actioneaza in functie de imprejurari, ca un modulator, ca un controller de functionare al TAU. Pentru a trata boala, este nevoie de un ,,rapel” in creierul pacientilor. Scopul este de a obtine un medicament capabil sa vindece boala Alzheimer dar si alte boli legate de proteina TAU. Acest lucru este prevazut sa se realizeze una, doua sau trei structuri de medicamente acceptabile in trei-cinci ani.
Trebuiesc intai testate efectele asupra omului, ceea ce poate dura un an. Este, de asemenea o chestiune de noroc: s-a testat cantitatea de molecule, dar s-a stabilit care este cea corecta. Se incearca sa se dezvolte un test care va masura proteinele FKBP52 din perioada precedenta, douazeci sau treizeci de ani, de la debutul semnelor clinice ale bolii Alzheimer.
Sursa: Le Monde.fr